You are here:   Начало Туризъм България РУЕН – НАБЛЮДАТЕЛНИЦАТА НА БАЛКАНИТЕ

РУЕН – НАБЛЮДАТЕЛНИЦАТА НА БАЛКАНИТЕ

Планината ОсоговоОтпуската беше към своя край. След почивката на морето се завърнахме в жежкия и прашен град и не ни свърташе на едно място. А оставаха още няколко дни до шока на първия работен ден. Това беше идеалния момент за планина. Прогнозата за времето беше повече от обещаваща, а прохладата и красотата на планините – повече от съблазнителна. Този път, обаче, си мислехме за нещо различно от Рила и Пирин. Миналата година по това време там имаше повече хора отколкото в оживен ден в града. Без да искам отворих книжката със стоте национални туристически обекти, да видим докъде сме стигнали с печатите. Не усетих как погледът ми се „заби” във Осоговския връх Руен. Споделих идеята си и само необходимите артикули подредени в саковете ни деляха от местния първенец.

Преди да сме се впуснали в изкачването на Руен, трябваше да науча нещо повече за него. Все пак, информацията е най-важна. Оказа се, че има прекалено много „хипотези” за името на върха. А ето и най-популярните. Някои свързват името на връх Руен с билката "Руй", която употребявали за боядисване. Може би всеки е чувал от бабите и дядовците за руйното вино – думата руен означава червено. Тук някои по-смели предположения свързват думата и с „тракийското руйно вино” – отлежавало в буре, в което е кисната сабазиевата (дионисиева) билка руй, за да му се придаде повече танин и следователно повече устойчивост срещу вкисване, а от друга страна - да получи хубав, бистър, рубиненочервен цвят.

Граничната пътека по билото на планинатаАрхеолозите пък ни дават друга информация за Руен. На старобългарски език в писмени извори от XIII-XIV век, времето на сегашния месец септември в календарите е отбелязано, като роуен, в други - руен. Името е свързано с характерния пурпур при залез слънце в планините есенно време, когато зеления цвят на боровинките се сменя с червеникавокафява, огнена премяна. От местните хора можем да твърдим, че това наистина е така.

Лингвистите пък напомнят, че на романски руе означава река, а на персийски руй се превежда като образ на лице (свързано и с някои теории за иранския произход на българите).

Хижа ОсоговоДокато коментирахме всички тези „теории” за произхода на името в колата, се озовахме в Кюстендил. Сега трябваше да се насочим към хижа Осогово или близкият туристически комплекс ''Три буки'', на около 20 км от гр. Кюстендил. Хижата е основният изходен пункт за покоряване на първенеца на Осогово връх Руен – 2251 м н.в. От там до върха се върви по коларски път. Интересно е, че връх Осогово е на границата с Македония, а преди години тук е имало гранични застави. Военните са направили и поддържали много пътища наоколо. Указателните табелки изобилстват, а видимостта – отлична. Можахме да се насладим и на високите върхове на Рила и Пирин, а на север и запад пред нас само планини, върхове и облаци, докъдето поглед стига. Чистият планински въздух и горската прохлада ни помагаха да поддържаме добро темпо. Маршрутът въобще не ни се стори труден и скоро стигнахме до заслон Руен - приятна ниска постройка с маса и пейки отвън и две стаи с печка и маси, за други условия. Веднага оставихме заслона за „след малко”.

Гледката от Руен спира дъхаПриятното беше, че имаше свеж полъх на върха. А гледката беше невероятна. На север се вижда лабиринта на Краище и очертанията на Западна Стара планина. На североизток се откриват планините Конявска, Люлин, Витоша и Верила, на изток – Рила, на югоизток - билото на Пирин. На югозапад, зад долината на Каменица, се разкрива част от поречието на Брегалница, по-нататък Плачковица, а зад нея далечните контури на Кожух. На югозапад, буквално като на сън, се долавят части от "най-красивата" според древния Омир - долината на Вардар. На северозапад Шар планина и планините в Южна Сърбия. Е, ако изключим всичко останало, то изкачването на Руен си заслужава само заради този поглед. А впечатленията гарантирано ще останат запечатани във вашата памет за много дълго време, да не кажем завинаги.

GPS координати: E 22° 31' 01.32"; N 42° 09' 32.28"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.158967 long=22.517033 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ДА ПРЕЖИВЕЕШ ТРИГРАД

Покрай прозореца ми препускат столетни борове, толкова кичести и стройни, сякаш опитват да стигнат небето. Във въздуха се носи ароматът на гора след дъжд. Слънцето бавно се подава от облаците. Водните капки по... продължава>