You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ОТКРИХА ПОТЪНАЛ КОРАБ С ЧЕТИРИ ТОНА НАЦИСТКО ЗЛАТО

ОТКРИХА ПОТЪНАЛ КОРАБ С ЧЕТИРИ ТОНА НАЦИСТКО ЗЛАТО

Вторник, 25 Юли 2017 18:08 Новини туризъм България

Служители на британска компания откриха край бреговете на Исландия сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война. В сандъка, открит от изследователи от компанията "Адвансд марин сървисиз" в пощенското помещение на товарния кораб "Минден", може да се намират до 4 тона злато, за което се смята, че е било откраднато от банки в Южна Америка, пише в. "Сън", цитиран от БТА.

Компанията, която твърди, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания и е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността. Очаква се исландски служители да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.

Корабът "Минден" е потеглил от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война.

Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на "Banco Germanico", дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка. На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери "Дънидин" и "Калипсо". По заповед на Адолф Хитлер капитанът на "Минден" го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван.

Екипажът е спасен от кораба "Дънидин", който го отвежда в британска военна база.

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни