You are here:   Начало Туризъм Европа ОЧАРОВАТЕЛНИЯТ РОДОС - ТАМ,КЪДЕТО МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ СЕ СЛИВАТ В ЕДНО

ОЧАРОВАТЕЛНИЯТ РОДОС - ТАМ,КЪДЕТО МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ СЕ СЛИВАТ В ЕДНО

Слънчева Гърция е една от любимите дестинации на българските туристи през последните години. Повечето хора обаче залагат на познатото – разходка до Халкидики, до остров Тасос или до Кавала. За да се усети истинският неподправен дух на Гърция обаче, е добре човек да отиде малко по-далече.

Чудесен избор за лятна почивка, в случай, че сте решили да пътувате до съседката ни за ваканцията, е остров Родос. Той се намира под Турция и над остров Крит и Кипър. Родос е най-големият от Додеканезките острови и един от най-красивите в Гърция.

Дестинацията очарова със смесицата от исторически забележителности, носещи духа на елинизма, средновековието, както и на културата на Османската империя и Италия, контрастиращи с луксозни хотели и пъстри заведения. Освен това когато човек е уморен от разходките, може да отпочине на някой от екзотичните плажове по крайбрежието и да се потопи в топлите води на Егейско море.

С пристигането на Родос няма как да не бъдете веднага „заразени” със спокойствието и обаянието на това място. Ако не сте любители на шумните курорти, които се пръскат по шевовете от туристи, именно това е вашата дестинация.

Преди да планирате почивката си на острова обаче имайте предвид, че въпреки дългия летен сезон там, най-добре е да отидете през юни или през септември. Има две основателни причини за това – през юли и август е прекалено горещо, а и посетителите са много повече.

Къде да отседнете?

За да се насладите както на античната архитектура и на нощния живот на Родос, така и на безбрежното море, препоръчваме да се насочите към източната част на острова. На север се намира едноименният град, а под него са разположени курортите Фалираки, Колимпия и Линдос.

На гръцкия остров можете да намерите, както места за настаняване в традиционен стил, така и ултралуксозни хотелски комплекси с пълен пакет от  удобства. На острова преобладават хотели с 3 и 4 звезди, но има и доста двузвездни. Хубавото е, че повечето от тях се намират в непосредствена близост до крайбрежната ивица, така че ще са ви нужни само няколко минути, за да стигнете до плажа.

Къде са най-добрите плажове?

Изборът на плаж зависи от това дали предпочитате просто да се печете и да се разхлаждате от време на време във водата или пък да практикувате някакъв екстремен воден спорт.

За тези, които избират спокойствието и препичането на слънце, подходяща е ивицата на източния бряг. Там пясъкът е бляскав и ситен, а морето е приветливо и спокойно. В тази част на острова най-добрият избор са плажовете на град Родос, както и на курортите Фалираки, Калитеа и Линдос.

Спортните натури пък имат възможност да се разходят до източното крайбрежие, където да покарат малко сърф. Там плажовете са по-каменисти, а водата – по-буйна.


Какво да не пропускате?


Няма как да отидете до Родос и да не видите едно от Седемте чудеса на древния свят... или поне каквото е останало от него. На пристанището на град Родос в древността се е издигал Родоският колос, който служел за ориентир на моряците, пристигащи на острова. През 226 година преди Новата ера обаче силно земетресение го разрушава. Днес на неговото място се издигат две колони, върху които има поставени бронзови елени.

Старият град на Родос се намира в близост, но все пак отделно от новата част, като той е обграден от високи стени. Когато стигнете в него, ще усетите как  в едно се смесва атмосферата на всички отминали векове. Там можете да вървите по стъпките на древните елини, оставили в наследство Акропола на Родос.

Улиците на Стария град пазят още спомена за рицарите хоспиталиери, крачили някога по тях. В някогашната тяхна болница от 15 век днес се намира най-големият музей на Додеканезките острови – Археологическият. Внушителен и впечатляващ е и Губернаторският дворец, който е бил завладян от рицарите през средновековието и е наричан още Рицарски.

Своя отпечатък на острова са оставили и османците. В старата част на Родос можете да видите редица монументи от тяхното време, но единствено Мюсюлманската библиотека е отворена за посетители. 

На какво друго можете да се насладите в Родос?

Освен добрите условия за сърф, остров Родос предлага и други занимания за любителите на екстремните спортове. Ако сте ентусиаст, можете да покарате каяк в морето или пък да се впуснете да разгледате красотата на света под водата с помощта на професионални гмуркачи.

Предпочитате да не се мокрите много? Тогава изберете разходка до Долината на пеперудите или пък покрай красивото морско крайбрежие. Дори да сте избрали да отседнете в един град, не пропускайте възможността да обиколите съседните курорти, като до тях можете да стигнете с автобус.

Разбира се, не пропускайте някоя вечер да седнете в традиционен гръцки ресторант, където да опитате местната кухня, богата на разнообразни морски дарове. Към вечерята можете да опитате и гръцко узо в компанията на освежаващо дзадзики.

източник: lifestyle.bg

снимки: iStock

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ПО ЕКОПЪТЕКА ГОРИЦА ДО ВОДОПАД ОВЧАРЦИ

Беше събота. Събудихме се рано, погледнахме през прозореца – облачно, но не и дъждовно, дори леко хладно. Сипахме по чаша кафе. Както обикновено, сутрин никой не говореше, поне докато не усети влиянието на... продължава>