You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина КОСТИТЕ НА ГИГАНСКИ ХОРА ПРЕЗ 13 ВЕК ОТКРИТИ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ

КОСТИТЕ НА ГИГАНСКИ ХОРА ПРЕЗ 13 ВЕК ОТКРИТИ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ

Петък, 28 Октомври 2016 17:33 Новини туризъм чужбина

Откритите при разкопки на крепостта Русокастрон кости с впечатляващи размери, са на хора, живели през 13 век, съобщи директорът на Бургаския музей Милен Николов. Находките обаче са стари - те са намерени при спасителни разкопки на Некрополно селище през 2011 г., поясни археологът. При проучване на 9 гроба, в четири от тях са открити скелети с впечатляващи размери.

Те били с дължина 1,85-1,90, което означавало, че приживе хората си били високи около 2 метра. Това е рядкост за Средновековието, тъй като хората от онази епоха са били по-дребни на ръст. Явно става дума за расов тип, вероятно на пришълци, а не на местни.

Категорично е обаче едно - става дума за християнски погребения на хора, а не на някакви 3-метрови гиганти, уточни Милен Николов. Разкопките на средновековната крепост започват това лято, след като днес на сесия в община Камено бяха гласувани 45 000 лв. за проучване на Русокастрон. Идеята е след това обектът да бъде консервиран и превърнат в атрактивна туристическа дестинация.

източник: 24 часа

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни