You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина РАЗКРИТА МИСТЕРИЯ: СПИРАЛОВИДНИТЕ ДУПКИ В НАСКА

РАЗКРИТА МИСТЕРИЯ: СПИРАЛОВИДНИТЕ ДУПКИ В НАСКА

Петък, 28 Октомври 2016 17:03 Новини туризъм чужбина

Странни спирали изпълват сухите долини в южната част на Перу. Същите тези спирали бяха загадка за поколения археолози. Изследователи обаче вярват, че с помощта на сателитни изображения, вече са разкрили загадката на тези дупки, известни като "пукиос", пише "Дейли Мейл".
Те смятат, че "пукиос" са представлявали една съвършена хидравлична система, която е позволява на древната цивилизация Наска да се снабдява с вода от подпочвени потоци. Цивилизацията на Наските е съществувала от 100 г. пр. Хр. до 800 г. сл. Хр. Те са свързани и с още една загадка - огромните геоглифи, които изпълват Перу, известни като "Линиите Наска".

Италианският Институт за методологии и екологични анализи се е заел с това разследване. Роза Лазапонара и нейният екип са ползвали сателитни снимки, за да анализират местоположението на тези дупки. Според тях те са позволили на населението да оживее в този сух регион.

Под дупките се намира система от тунели, които ги свързват. Спираловидните им стени помагат - "засмукват" вятъра надолу, като увеличават неговото налягане и по този начин придвижват водите към повърхността и хората, които ги използват за домакински или земеделски нужди.

"За да се създаде подобна система, древните жители на района Наска са имали доста добро познание на географията на областта", казва Лазапонара.

Тя смята, че напоителните тунели могат също така за имат връзка и с гигантските рисунки на животни, хора и геометрични форми, с които е известна Наска.

източник: Днес бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни