You are here:   Начало Новини Новини туризъм България НАЙ-СТАРИЯТ НИ МОРСКИ ФАР ЗАСНЕТ В 200 КАДЪРА

НАЙ-СТАРИЯТ НИ МОРСКИ ФАР ЗАСНЕТ В 200 КАДЪРА

Петък, 28 Октомври 2016 16:46 Новини туризъм България

Пазач на Шабленския фар - най-стария по българското Черноморие, представя "ветерана" във фотодокументална експозиция в 200 кадъра, по случай 160-годишнината му.Наньо Нанев, който поема първата вахта преди 25 години, че е запечатал маяка в 200 фотокадъра през различните сезони.

Изложбата се открива по повод на Деня на Черно море - 31 октомври, и се посвещава на 160-годишнината на фара, съобщи Даниела Тодорова - ръководител на Зеления образователен център в Шабла, който е домакин на проявата.

Фарът винаги е стожер на брега и остава непроменен макар природата край него всеки месец да е различна, казва Наньо Нанев, който е подбрал за изложбата 17 от фотосите.

За представянето на колекцията се очаква и най-дълго служилият пазач на Шабленския фар - 95-годишният Иван Хаджиатанасов.

За първи път за Шабленския фар споменава австрийски пътешественик през 1796 година. Наньо Нанев, който е и запален мореплавател, е преровил много издания от навигационната литература.

Смята се, че Шабленският фар официално е открит през 1856 година. Оттогава рекордьорът по дълголетие на българския бряг хвърля спасителен лъч за корабите в морето.

източник: Дир бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.


Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни