You are here:   Начало Новини Новини туризъм България НАМЕРИХА КОРАБ НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ, НЕОТКРИВАН ДОСЕГА В СВЕТА

НАМЕРИХА КОРАБ НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ, НЕОТКРИВАН ДОСЕГА В СВЕТА

Събота, 22 Октомври 2016 19:42 Новини туризъм България

44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година. Данните от тях бяха представени на кръгла маса "Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите“, която се провежда три дни в Ахтопол.

Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени със специален изследователски кораб, разполагащ с най-модерна техника по международен проект, който цели цялостно изследване на българското крайбрежие. Сензацията е кораб от XIII - XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров.

"Това са от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море.Такъв кораб до сега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние", коментира той. По време на форума бяха представени и данни за археологически проучвания на Ропотамо, Ахтопол, Китен, Синеморец.

Сред целите ни е изработването на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона, обясни Атанас Орачев от Сдружение "Черноморска Странджа". Защото в последните години всичко е кампанийно, а Странджа е уникална планина - тя не прилича на нито една от другите български планини и е най-слабо изследваната археологически планина, въпреки многото експедиции, които се правеха още 70-те години.

По предложение на Министерството на културата, което беше съобщено от заместник-министър Бони Петрунова, Центърът по подводна археология в Созопол ще получи национален статут и ще носи името на дългогодишният си ръководител Христина Ангелова, на която беше посветена и провелата се "кръгла маса" в Ахтопол.

източник: БНР

 

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни