You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина С ДРОН ОТКРИХА ДРЕВЕН ГРАД, ЗАЩИТЕН ОТ ИЗСЕЧЕНИ ЗМИЙСКИ ГЛАВИ

С ДРОН ОТКРИХА ДРЕВЕН ГРАД, ЗАЩИТЕН ОТ ИЗСЕЧЕНИ ЗМИЙСКИ ГЛАВИ

Петък, 21 Октомври 2016 22:15 Новини туризъм чужбина

Древен град, погълнат от горите и забравен от хората, е открит край село Сърница в община Минерални бани. На него съвсем случайно се натъкнали група журналисти, тръгнали на експедиция. Паулина Михова разказва, че тръгнали с двама колеги към „Орлови скали”, за да направят снимки с дрон на изсечените човешки профили. Те обаче се объркали в гората. На едно място журналистите видели да стърчи острия връх на скала. Изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествената гледка. Ставаше въпрос не за една скала, а за цял комплекс изсечен в скалите, споделя Михова. Тя допълва, че най-добрата видимост към комплекса има единствено от въздуха.

По думите й градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. В скалата има изсечени ниши, което сочело за светилище. От двете страни на портала в скалата са изсечени високи кули, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата.

Праисторици в София вече са получили снимките. Те определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.

източник: Нюз бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни