You are here:   Начало Новини Любопитно! ДОМАКИНЯ ЗАГОРИ ТЕНДЖАРА, НАМЕРИХА Я 3000 Г. ПО-КЪСНО

ДОМАКИНЯ ЗАГОРИ ТЕНДЖАРА, НАМЕРИХА Я 3000 Г. ПО-КЪСНО

Петък, 21 Октомври 2016 22:08 Любопитно!

Първата домакиня загори-тенджера се е проявила на територията на Дания, като е залепила за гледжосания съд сирене, което е издало отвратителна миризма, пише в. "Дейли мейл". Откритието е било направено при разкопки в Силкеборг на полуострова Ютланд. На дъното на глинения съд археолозите открили загоряла жълтеникава субстанция, като разсеяната домакинята е направила неуспешен опит да сготви кафяво карамелизирано сирене.

След като сътворила кулинарната беля, жената изхвърлила целия съд, заедно със загорялото му съдържание. Готварският фал датира от бронзовата епоха. Първите опити за правене на сирене датират отпреди 8 хиляди години.

Археолози се натъкнаха в Полша на находки от неолита - съдове с дупки, свидетелстващи за отделянето на суроватката.

И в датския съд домакинята се е постарала да направи някакъв вид топено сирене, но опитът и е бил толкова неуспешен, че тя го изхвърлила. В скандинавските страни и най-вече в Норвегия и до ден днешен много е ценено карамелизираното кафяво сирене Бруност, изготвено от суроватка.

източник: БТАДобави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни