You are here:   Начало Новини Любопитно! СЪКРОВИЩЕ ЗА НАД 2 МЛРД. В ЧЕРНО МОРЕ

СЪКРОВИЩЕ ЗА НАД 2 МЛРД. В ЧЕРНО МОРЕ

Четвъртък, 20 Октомври 2016 20:38 Любопитно!

В дълбините на Черно море има стотици потънали кораби, пазещи огромни богатства, неразгадани мистерии и неразказани истории. Морското дъно крие не само съкровища за милиарди, но и рискове, които отнемат животи. От векове наред иманяри и предприемачи из целия свят забогатяват с откриването на злато, сребро и антики в потънали кораби. Тъмните води на Черно море неведнъж са били център на политически събития, войни или трасе за търговци, превозвали пари и ценни вещи. Славещо се с хилядолетна история в корабоплаването - още от праисторически времена винаги е било труднопредсказуемо, затова крие в дълбините си хиляди подводни обекти, ценни и за учени, и за иманяри.

През последните 20 г. интересът към издирването на потънали кораби се е увеличил и в България. Ако допреди това водолазите са се спускали на дълбочина до 40 м, то в момента напредъкът на технологиите позволява да се достигне дълбочина от 120 м.

За специалната водолазна технология, която открива нови светове пред българските водолази, разказва д-р Илия Кръстев, зам.-председател на Българската асоциация по подводна дейност (БНАПД) и специалист по океански технологии в Института по океанология при БАН. "През последните години се развиха т.нар. технически водолазни спускания, в които е възможно да се стигне до дълбочина от 120 м - казва д-р Кръстев. - Проблемът е, че като нова технология не е съвсем безопасна.Рисковете се крият в голямата дълбочина и непредсказуемото море,  както и в продължителните декомпресионни процедури.

Потъналите обекти, които се намират на дълбочина до 30-40 метра, вече са разграбени и интересът на водолазите и иманярите е насочен към по-дълбоките и мътни води на Черно море.

Характерно за него е, че има по-малка видимост, но тези обекти не се търсят с водолази - отбелязва д-р Кръстев и добавя, че тези хора "излизат на сцената в последната фаза, когато трябва да се извърши детайлен оглед и пълна идентификация на подводния обект".

"Първият етап е чрез сонари за страничен обзор - прави се снимка. След това идва редът на т.нар. апарати за дистанционно управление, с които може да се обследва обектът, а в Института по Океанология използваме и подводна лодка. При последната фаза е желателно да влязат водолази за пълна идентификация и по-подробен оглед", обяснява специалистът от Института по океанология.

Това разширява хоризонтите на водолазите и учените и се възбужда интересът към легендарни кораби, станали жертва на непредсказуемото Черно море.

Някои от потъналите обекти в дълбоките и тъмни води са добре познати и отдавна станали плячка на мародери, но други носят със себе си легендата и надеждата, че някой ден ще бъдат открити, заедно с богатствата, пренасяни на борда.

Забулен в най-дълбока мистерия и с най-големи апетити от страна на иманярите е съкровището за $2 млрд., потънало с "Черният принц". Британската фрегата изчезва през 1854 г. В началото на Кримската война се насочва към Севастопол заедно с още 200 френски и английски кораба, наети за превоз от Великобритания до Крим. Изведнъж се случва нещо труднопредвидимо и неочаквано - попадат в силен щорм и 34 от корабите са потънали, а "Черният принц" изчезва безследно край Балаклава в Севастополския залив.

Заради златото, което превозвал, различни предприемачи започнали да го издирват - няколко източника потвърдили, че са го виждали да се носи из Черно море без екипаж, това е и една от причините да получи прозвището си "Черният принц" (корабът се казвал "Принц" - б.а.).

С кораба потъват и заплатите на армията, пренасяни под формата на златни монети, много оръжие и униформи. Точно тези факти го превръщат в най-издирвания кораб.

източник: 168chasa.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни