You are here:   Начало Новини Новини туризъм България МАНАСТИРЪТ, СЪГРАДЕН ОТ ТУРСКИ БЕЙ

МАНАСТИРЪТ, СЪГРАДЕН ОТ ТУРСКИ БЕЙ

Четвъртък, 20 Октомври 2016 20:12 Новини туризъм България

Манастирът "Свети Георги" в Поморие е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и представлява забележителен паметник на архитектурата от епохата на Възраждането. Светата обител има много интересна история. Легендата разказва, че първата християнска църква на това място е построена от мюсюлманина Селим бей.

По-късно той съградил и малък манастир и станал първият му игумен. Това станало по време на османското владичество през ХVII в. Селим бей, който бил местният управник и притежавал богат чифлик на мястото на сегашния манастир, се разболял от тежка и нелечима болест. Една нощ мюсюлманинът сънувал конник, който дошъл при него и му казал, че в чифлика му има лечебна вода. Още на другата сутрин Селим бей разкопал яма и от нея бликнала вода. На същото място той открил мраморен барелеф на Свети Георги. Турчинът пил от водата и веднага оздравял.

След чудото той приел християнството и съградил в имота си манастир. Духовната обител и до днес пази старинна каменна плоча, на която е изобразен св. Георги на кон. Дали това е обаче същият барелеф, открит преди векове от Селим бей, никой не може да каже. Историците смятат, че на това място е имало тракийско светилище, а през византийската епоха през VII в. се е издигала християнска обител за живеещите в Анхиало византийски колонисти.

Друга гордост на Поморие е църквата "Рождество на Пресвета Богородица", дело на прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев. Това е български съборен храм, построен през 1890 г. В архитектурно отношение църквата е повлияна от Варненската катедрала. Всяка година Поморие става домакин на международен събор на православната музика "Света Богородица-достойно есть". Той е единствен в Европа с участието на клиросни певци и свещеници в категория "Източно пеене". С него Общината поставя силен духовен акцент в туристическата си политика.


източник: Блиц

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни