You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина ДЪЛГОТО ГРЪЦКО ЛЯТО - СЕЗОНЪТ СИ ТЕЧЕ И ЕСЕНТА С ПЪЛНА СИЛА

ДЪЛГОТО ГРЪЦКО ЛЯТО - СЕЗОНЪТ СИ ТЕЧЕ И ЕСЕНТА С ПЪЛНА СИЛА

Понеделник, 17 Октомври 2016 21:33 Новини туризъм чужбина

Сезонът продължава: и през есента много туристи идват в Гърция. Браншът регистрира сериозен ръст на туристите - въпреки многото кризи в южната съседка на България, това пише в репортаж на Д. Димитракопулос от Северна Гърция в Дойче веле.
Има и добри новини от измъчената от кризи Гърция: до август т.г. страната е била посетена от над 750 хиляди туристи повече, отколкото за същия период на миналата година.

Гръцкото Министерство на труда посочва също, че близо четири пети от новите работни места през тази година са разкрити в туристическия бранш - голяма помощ за страната, страдаща от висока безработица.

Този ръст е постигнат въпреки оспорваното повишаване на данъка добавена стойност (ДДС) на 24% през юни - и въпреки бежанската криза.Не само слънце и море

Положителен баланс регистрират експертите по туризма в северногръцкия регион Пиерия, разположен между Егейско море и Олимп - планината на боговете. Половината от хотелите в региона са разположени край плажовете на град Катерини, където през 1980-те години имаше бум на германски туристи. Днес тук идват най-вече гости от Централна и Югоизточна Европа, включително много летовници от България. "Тук е партито на гостите от Балканите", казва един турист за Дойче веле.

"До края на юли имахме проблеми заради положението с бежанците в Идомени. Но през август и септември бизнесът върви много добре", казва Гиоргос Зогрофос, който е председател на Съюза на хотелиерите в курорта Катерини. "А и времето в тези месеци е хубаво - не така горещо като през лятото и цените са по-ниски. Предлагаме не само плаж и море, а и най-различни забавления, атракции, екскурзии. Мястото е добра база за излети сред природата на Северна Гърция", изтъква той.

Туристи откриват очарованието на планината Олимп

Тази положителна фаза в туризма много помага за развитието на трудовия пазар и окуражава мнозина да продължат да работят в туристическия бранш. Целта е тенденцията да се укрепи и да се привличат и туристи с по-високи изисквания и желания, както и от всички възрасти.

Планинските излети до митичния Олимп също са станали много търсена оферта: предлагат се организирани изкачвания в планината с различно ниво на трудност.

"Есента е най-хубавото време за подобни излети, защото не е толкова горещо. Истинските планинари предпочитат да идват по това време, казва планинският водач Бабис Маринидис от организацията Guide Olymp. В края на седмицата тук идват много хора и това понякога е опасно. Планинарите се стичат тук до края на есента. През зимата пък мнозина идват заради ски пистите. "Трябва само да си максимално добре подготвен, предупреждава планинският водач и добавя, че макар да знаел едва ли не наизуст планината, никога не тръгвал без компас и карта.

Аграрен и винарски туризъм

Селското стопанство също играе важна роля за региона Пиерия, известен както с ягодите и черешите си, така и с млечните си продукти и миди. Някои местни производители комбинират земеделието с туризма и са построили традиционни малки хотели, в които предлагат местни ястия и напитки.

Особено по време на гроздобера село Рахес събира много посетители. Апостолос Куртис, собственик на семейната фирма "Еновион", демонстрира на гостите биологичните си продукти: "Тук можете да проследите целия процес - от гроздобера и производството на вино до дегустацията."

През лятото в региона се организират винени празници, а и през зимата винарите имат интересни оферти за туристите. Препоръката на Куртис е следната: "Със сухо червено вино чудесно ще се настроите за зимата".

източник: Днес бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни