You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина УЧЕНИ ОТКРИХА ИЗЧЕЗНАЛ ВИД ЦВЕТЕ В КЕХЛИБАР

УЧЕНИ ОТКРИХА ИЗЧЕЗНАЛ ВИД ЦВЕТЕ В КЕХЛИБАР

Петък, 14 Октомври 2016 22:50 Новини туризъм чужбина

Биолози откриха изчезнал вид древно цвете, затворено в парчета кехлибар. Находката на Strychnos electri, както е новото латинско наименование на растението, е на най-малко на 15 млн. години, пишат световните медии. То принадлежи към клон тропически растения – храсти, дървета и увивни растения, които могат да произвеждат отровния токсин стрихнин.

Парчетата кехлибар, съдържащи в себе си растението, са част от близо 500 фосила, събрани през 1986 г. от проф. Джордж Пойнър от Щатския университет в Орегон. Пойнър е известен ентомолог и по-голяма част от фосилите са на насекоми. След близо 30 години работа върху тях обаче той най-накрая се е спрял и върху цветята.

Забележителното при тях е, че тяхната цялост е напълно запазена, за разлика от много други фосили в кехлибар, които често пъти са частични. „Тези цветя изглеждат така, сякаш току-що са паднали от дърво“, каза проф. Пойнър, цитиран от Би Би Си. След като е забелязал необичайната си находка той е изпратил снимки на кехлибарите на друг изследовател – проф. Лена Стръв от Университета Рътгърс, която е определила техния вид. Растението обаче едва ли е било подходящо за ядене от животни, заради своята силна отрова.

„Почти всички видове от рода Strychnos са отровни по един или друг начин“, посочи проф. Пойнър. „Всяко растение съдържа свой собствен алкалоид с вариращ ефект. Някои са по-отровни от други“, допълни той. Новооткритите цветя обаче, освен в отровната група на рода Strychnos, попадат и към семейството на Астеридите, които включват над 80 000 вида растения с цветове, в това число и много такива, които ние днес консумираме като картофи, слънчоглед и кафе.

източник: БГНЕС

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни