You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ЗНАЦИТЕ НА ЛЮБОВТА В МИНАЛОТО: ДА НАПИЕШ МЕНЦИТЕ, ДА ГРАБНЕШ КИТКАТА

ЗНАЦИТЕ НА ЛЮБОВТА В МИНАЛОТО: ДА НАПИЕШ МЕНЦИТЕ, ДА ГРАБНЕШ КИТКАТА

Петък, 14 Октомври 2016 22:32 Новини туризъм България

Свети Валентин е градски комерсиален празник, не е католически, нито православен. Това коментира  проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе. Той се пошегува, че въпрос на избор е по какъв начин да изразиш любовта си – сърцето може да бъде и от шунка.

Традиционната валентинка е знак, нишан, да покажеш на някого, че го харесваш, да напиеш менците или да грабнеш китката, да се хванеш на хорото до някого, да си размените погледи и да се надяваш, че те ще са споделени, разказва проф. Ненов.

По думите му, знаците, които са си обменяли хората преди време и си изпращат сега, са едни и същи – просто сега са станали по-разнообразни. От излизането си през 1993 година досега научното изследване в седем тома "Фолклорен еротикон" е сред най-продаваните книги у нас.

Етнологът Десислава Тихолова, участник в изследователския проект, е правила записи на терен. Тя обяснява, че според документалните свидетелства ергените, които са ухажвали момите, ако на седянката се доберат до тях, са могли например да им държат кълбото.

Според Тихолова във фолклора са много ясни показатели за отношение – за любов или нелюбов. Знаците на любовта не изчезват със създаването на семейството, посочва проф. Ненов и се позовава на автентични свидетелства от региона.

източник: БНР

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни