You are here:   Начало Коментар Коментар "ЗАЯВКА": РЪСТ ОТ 30-40% НА ТУРИСТИТЕ ЗА ЛЯТО 2017

"ЗАЯВКА": РЪСТ ОТ 30-40% НА ТУРИСТИТЕ ЗА ЛЯТО 2017

Петък, 14 Октомври 2016 22:12 Коментари, анализи, интервюта
Печат ПДФ

Ранните записвания и заявките за чартърни полети за зимния сезон вървят успешно, като най-много са от Русия, Великобритания, Израел, Финландия, Холандия. Има ранни записвания и от традиционните пазари - Гърция и Румъния, но гостите от тези страни идват най-често с личните си автомобили, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя допълни, че вече са започнали и договарянията за Лято 2017. По думите й два от големите туроператори към момента са заявили ръст от 30-40 процента на туристите на базата на успешния сезон през тази година.

Ангелкова съобщи, че предстои създаването на Туристически инспекторат, който ще контролира работата на сектора.

Инспекторатът ще стане факт с приемането на промените в Закона за туризма. Според Ангелкова до края на годината предложенията за корекции на текстовете ще бъдат готови и внесени за одобрение от Министерския съвет, предаде БТА.

Ще бъде въведена и практика за отнемане на звезди на обекти, в които са допуснати нарушения на стандартите.

С промените в закона ще бъде изяснен статутът на националните курорти, допълни министърът. Освен това ще бъде осъществено обединяване на браншовите организации в сектора. По думите на Ангелкова в момента броят им е около 300, а идеята е те да се слеят в общо шест.

До края на този месец ще бъдат готови предложенията на работната комисия, която разглежда въвеждането на правила за къмпингуване в страната, каза министърът. По думите й с разработването им са ангажирани както представители на бизнеса, така и на еко- и други граждански организации. До края на този месец трябва да е готова с предложенията си и друга работна група, която изготвя правилата за издаване на нов тип сертификати - Доброволен етикет за качество.

Ангелкова обясни, че такъв ще получават туристическите обекти, които предлагат храни по БДС, както и различни услуги извън минималния изискуем пакет. Идеята е доброволният етикет за качество да подпомага, а не да затруднява бизнеса, като носителите му ще бъдат предпочитани при публично-частни партньорства с държавата, каза министърът.

Ангелкова допълни, че през 2017 г. българските работодатели ще имат възможност да наемат за летния сезон хора от държави извън ЕС по облекчени процедури. Служителите ще могат да получават и 90-дневни разрешения за работа. Ангелкова уточни, че работодателите търсят хора основно от Молдова, Украйна и Беларус. В министерството имало и запитване за наемане на работници от Индия.

Във Варна днес Николина Ангелкова откри Деветия Черноморски туристически форум. На него под различна форма са представени посолствата на четири държави, университети, 17 общини в страната. Преди откриването на форума министърът посочи, че до края на този месец ще е готова предварителната прогноза за предстоящия зимен сезон. По думите й тя ще бъде представена на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, което ще се проведе на 28 октомври в Пловдив.

източник: Днес бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL