You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ХИЖА ОТКРИВА БИБЛИОТЕКА-МЕЧТА НА 1600 МЕТРА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА

ХИЖА ОТКРИВА БИБЛИОТЕКА-МЕЧТА НА 1600 МЕТРА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА

Петък, 14 Октомври 2016 19:50 Новини туризъм България

На 22 октомври 2016 година, в хижа "Козя стена" ще бъде открита библиотека. Сред официалните гости са писателите Оля Стоянова, Александър Шпатов и Мариан Желев, които ще докоснат гостите до любими откъси от книги, интересни факти от света на литературата и писането в планината. Всичко това сред кристален въздух и аромат на билки, носещ се от поднесените чаши топъл чай.

За любовта към книгите, природата и желанието да създадеш кът за четене на около 1 600 метра надморска височина, разговаряме с Таня Даскалова - хижар на "Козя стена". Любовта към пътешествията я води на това вълшебно място, като турист. Не знае, че някой ден то ще бъде част от живота й. На една масичка са поставени книги, но нищо, което да бъде интересно на нея или другите посетители. Все пак идеята за книги в планината й се струва очарователна. Залюбва се с хижаря и остава.

Тяхна любов и общата им обич към изкуството и планината им дават възможност да създадат това уникално място, което ще остане в историята. Към идеята им се присъединяват още хора, споделящи каузата им. От 200 заглавия за около две години броят на книгите нараства на близо 700. Прекрасните хижари се надяват след себе си да оставят поне 2 000 интересни четива.

"Преди съм идвала като любител на планината, но се залюбих с хижаря и съм щастлива, че останах на това място. С много любов двамата ежедневно се стараем да го направим по-добро. Днес осъществявам идеите, който имах като туристка.  Донесох почти всички книги от домашната си библиотека в хижата.  Румен Кожухаров, издателство "Вакон" и издателство "Изток - Запад" , разбирайки за идеята, също направиха подарък - книги.  Прекрасните хора от peika.bg ми споделиха, че идеята е подходяща за инициативата "Къщичка за книги". Така се започна - взимане, прочитане и връщане, носене на нови заглавия, но с огромно желание.  Започнахме с около двеста заглавия, на няколко набързо спретнати полици.  Вече имаме близо седемстотин книги. С новата ни соларна система имаме осветление, а това ни даде възможност да им създадем библиотека. Надяваме се да съберем две хиляди заглавия, а защо не и повече. Да направим нещо за това място и хората идващи тук, което да остане през годините."

Таня е толкова щастлива и развълнувана. С притеснение я разпитвам за начина, по който хората приемат идеята, дали всичкият труд си е заслужавал. Гласът на тази прекрасна жена става още по-оживен:

"Голяма част 0т хората не ги забелязват. Това не е нещо лошо или притеснително. Друга голяма част са щастливи, с желание подбират четивото си. Знаете ли, младите са най-ентусиазирани от идеята за книги високо в планината. Те четат най - много и това ме прави щастлива! А Вие ще дойдете ли? - останаха малко свободни места..."

Когато питам Таня дали е вярвала, че ще успее, нейният отговор е: "Да! Без съмнение!". Навярно най-правилният път към успеха е любовта и желанието, което ни изгаря да правим света по-красив. Поне до този извод ме доведоха невероятните хижари на "Козя стена". Едно място със слаб обхват, липса на интернет, приказна природа, загрижени стопани и прекрасна библиотека.


източник: uspelite.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни