You are here:   Начало Новини Новини туризъм България УНИКАЛНО ЗЛАТНО ЦАРСКО СЪРЦЕ ОТКРИХА ВЪВ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

УНИКАЛНО ЗЛАТНО ЦАРСКО СЪРЦЕ ОТКРИХА ВЪВ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

Петък, 14 Октомври 2016 18:33 Новини туризъм България

Уникално златно сърце, което е било апликирано върху дреха на знатна особа, най-вероятно съпругата на цар Петър - Мария, откриха археолози във Велики Преслав. Накитът е намерен на около метър дълбочина от екипа на доц. Стойчо Бонев в личната резиденция на преславските владетели. "Накитът бил украшение, апликация за дреха.

Сърцето е с висока проба злато от над 23 карата и го датираме от средата на 10 век. Безспорно царският накит е произведен в Константинопол и е творение на императорско ателие през X век", обясни доц. Бонев.

Той изказа предположение, че златното украшение е било част от колекцията с накити, която е притежавала жената на цар Петър - византийката Мария.

Бижуто е с 5 цвята емайл – синьо, зелено, вишнево, бяло и слонова кост, които са върху 23-каратова златна подложка. То е с ширина 4 сантиметра и височина 3.5 сантиметра и е идеално запазено. Над 1000-годишното сърце е шедьовър, който няма стойност, никой не би се наел да го оценява.

"Подобна находка не е намирана от 1978 година, когато е намерено Преславското златно съкровище“, каза доц. Бонев.

Археологът допълни, че златното сърце е открито на мястото, където е била част от личната резиденция на Преславските владетели, където те и семействата им са били ежедневно.

„Сградата е била със светски характер и е била богато декорирана. Тя е била с дължина близо 22 м и широчина 19 м. В нея би трябвало да е имало църква, баня, тоалетни, пристройки за прислугата и други помещения. Западната фасада е завършвала с мощна колонада с 7 колони, които са 70 см в диаметър“, разказа още доц Бонев.

Преди дни археолозите са открили и изключително красиви части от варовикови плочи, образци на декоративната скулптура, които са украсявали стените на централната зала на двореца. Те са били резбовани от преславски майстори и са с перфектно запазени палмети, розети, повлеци и кръстовидни изображения.

източник: Дир бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни