You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ДВЕ ТРЕТИ ОТ ХОТЕЛИТЕ МАХАТ ТАБЕЛИ И РЕКЛАМИ, ЧЕ СА СПА

ДВЕ ТРЕТИ ОТ ХОТЕЛИТЕ МАХАТ ТАБЕЛИ И РЕКЛАМИ, ЧЕ СА СПА

Сряда, 28 Септември 2016 20:54 Новини туризъм България

Близо две трети от действащите в момента спа хотели в България ще трябва да махнат табелите “спа” и да престанат да се рекламират като такива.
Причината е, че собствениците им не са направили дори опит да се сертифицират като спа хотели по новата наредба, която след 10-годишни усилия на бранша влезе в сила в началото на годината.

“От 260 хотела, които имат спа в името си, само 106 досега са кандидатствали за сертификат, като от тях 70 вече имат одобрен документ.” Това съобщи зам.-министърката на туризма Ирена Георгиева във Варна на започналия Трети конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.Хотелите, които не получат сертификат, могат спокойно да продължат да поддържат спа центровете си и да предлагат в тях досегашните услуги. Те обаче не могат да претендират да се наричат спа. Дори в курорта Св. св. Константин и Елена, където се провежда конгресът, вече е пълно с табели с различни евфемизми: “Професионални масажи”, “Релакс зона” и други подобни.

Поставянето на табела “спа” без получен сертификат се наказва със солена глоба по новата наредба.

Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, поясни, че браншът е водил 10-годишна битка да се приеме наредба с изисквания. Защото по думите му досега всеки, който инсталирал джакузи и викал жена си да прави масажи на хората, гордо наричал това “спа център”, с което компрометирал качеството на тези услуги.

Новите изисквания в наредбата са около 420. Най-тежко по думите на зам.-министър Георгиева е намирането на професионални кинезитерапевти и масажисти, а назначаването на такива специалисти е задължително условие за получаване на сертификат. В България по тези специалности обучават медицинските университети и Националната спортна академия, но според хората от бранша завършилите са недостатъчно. Освен това на Запад това е добре платена професия и много от младите емигрират. Съюзът ще търси начини да осигурява 6-месечни стажове на завършилите, за да подпомогне реализацията им у нас.

Друг проблем на бранша е, че България още няма договори със здравните каси на други държави от ЕС, така че те да плащат балнеолечението у нас на чужди граждани. Гостуващият на конгреса президент на Европейската спа асоциация Тиери Дюбоа съобщи, че организацията е депозирала в Европейската комисия искане за нова директива за балнеопроцедурите в ЕС. По силата ѝ здравните каси на всички държави членки трябва задължително да покриват разноските за балнеолечебните процедури на европейски граждани в други държави от съюза. Когато бъде приета, това ще отвори огромна нова ниша за българския здравен туризъм, каза той.

Интерес на конгреса предизвика и лекцията на проф. Ингедора Сигфусдотир от Исландия, която съобщи, че лекува наркотична и алкохолна зависимост чрез спа процедури. По думите ѝ вече два такива успешни курса се провеждат и в България – в София и във Варна.

По данни на Евробарометър от 2016 г. 11% от почиващите у нас практикуват спа туризъм, каза още зам.-министър Ирена Георгиева при откриването на конгреса.

Местят минерални води из Родопите


До края на годината 76-градусовата гореща минерална вода от родопското село Беден ще бъде докарана до Девин и до Пампорово, съобщи пред конгреса председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан Шарлопов. Проектът е финансиран през лятото с 2,5 млн. лв. от правителството и работите по него напредват. Когато бъде завършен към края на годината, лековитата вода от Беден ще бъде разпределена из многото спа хотели в Девин.

Те и досега разчитаха на тази вода, но старият водопровод е бил напълно амортизиран и дебитът е бил нищожен. В Пампорово обаче за първи път хотелите ще имат достъп до лековита вода и това увеличава шансовете за повече туристи и извън зимния сезон.

Съюзът работи и по друг проект, финансиран с 2 млн. лв. от кабинета – изграждането на събирателен съд за минералната вода в Сандански. Той също ще бъде готов до Нова година и ще увеличи ползването на лековитата вода от хотелите и населението.

източник: dotbg.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни