You are here:   Начало Новини Новини туризъм България БЪЛГАРИ СЕ ВЕНЧАВАТ И КРЪЩАВАТ В ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА В ПЛИСКА

БЪЛГАРИ СЕ ВЕНЧАВАТ И КРЪЩАВАТ В ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА В ПЛИСКА

Сряда, 28 Септември 2016 19:21 Новини туризъм България

На святото място владетелят забил копието и произнесъл заветното „Тук ще бъде България!”

Българите може да кръстосват света, да печелят в чужбина, да се радват на достиженията на други нации, но са патриоти, обичат родината и славната й история. Това е разбрал за народопсихологията ни арменецът Карен Алексанян и е създал уникалния Културно-исторически и развлекателен комплекс „Стара Плиска“.

Той се намира в самия град Плиска, първата българска столица, където хан Аспарух е поставил началото на България през 681-во лето. На святото място владетелят забил копието и произнесъл заветното „Тук ще бъде България!“. Затова и големият ценител на българската история Алексанян избрал да издигне точно тук неповторимия ансамбъл от сгради, сред които специално място е отредено на Двор на кирилицата. В него са подредени 30-те букви от азбуката ни.

Само за година и половина от съществуването на комплекса десетки хиляди българи и чужденци вече са идвали тук на поклонение и за да почиват сред уникална атмосфера. Младоженци сключват граждански и църковни бракове, а за родителите е чест и гордост да кръщават рожбите си.

Какво ги привлича – и прекрасните условия на „Стара Плиска“, и възможността да се потопиш в славните векове от българското минало. Плиска е била столица на България цели 212 г. По тези земи е вървял хан Аспарух, тук хан Крум е писал строгите си закони, а хан Омуртаг е оставил мащабно строителство, забележителни дворцови сгради и паметници, които впечатляват и до днес. В Плиска българите са покръстени в християнската вяра през 865 г. Тук през 886 г. цар Борис I приема Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум, Ангеларий. В Плиска те създават кирилицата, на която пишат над 400 милиона души по света.

Как ще откриете комплекса – влезете ли в първата българска столица, указателни табели от центъра на града водят към „Стара Плиска“ с Двора на кирилицата. Отдалеч впечатляват внушителните каменни зидове и 12-метровия православен кръст. Като отворите дървените порти, ще видите, че символът на вярата се възвисява в двора над паметника на светите братя Кирил и Методий. Пред тях по зелена морава са българските „А“ и „Б“. Истински каменен буквар. Всяка буква е ваяна от арменския камък туф от известния скулптор арменец Рубен Налбандян и дузина негови ученици.

Буквите, високи по над 2 м, тежки по половин тон, са истински произведения на изкуството. Украсяват ги орнаменти. Слънце струи от С, камбани звънят от К, цвете цъфти в Ц. Туристите скланят глава пред М, защото от нея гледа майката на Божия син Мария. Подредбата не следва реда в азбуката. Създателят на комплекса държал само шест от буквите да са заедно, така че да изписват ПЛИСКА. Дворът на народа, както вече му казват, е единствен, където на едно място може да сведеш глава пред паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Свети Цар Борис I. Величествените фигури са дело на българския скулптор Бехчет Данаджъ. Има и скромен параклис на името на Покръстителя, в който винаги горят свещи и звучи църковна музика.

Художествена галерия допълва ансамбъла и разказва детайлно българската история в 29 впечатляващи платна до периода на покръстването в православната вяра.

Създателят на комплекса не е историк, но не спира да чете за Плиска и е горд, че може да покаже блясъка й. Затова често Карен Алексанян е в ролята на екскурзовод. „Когато дойдох за първи път в Плиска, усетих магическо въздействие. Представих си величието на тази древна християнска столица, в която са се случвали събития, оказали влияние върху целия европейски свят. През IX век Голямата базилика тук е била най-големият храм в Европа. Плиска се е простирала на 23 кв. км, колкото сегашна София и много повече от тогавашен Константинопол.

България е единствената европейска държава с непроменено име от създаването си“, реди ктиторът. И призовава всеки българин да дойде не само в неговия комплекс. Непременно трябва да посети близкия Национален историко-археологическия резерват „Плиска“ с музей, да види Голямата базилика, която усилено се реставрира. Оттук туристите могат да продължат и до уникалния скален релеф Мадарски конник на 12 км. Наблизо е най-старият конезавод „Кабиюк“.

Само на 26 км от Плиска е Шумен, пълен с исторически забележителности. А на 44 км от първата престолнина е втората българска столица Велики Преслав. Затова този край е мястото, откъдето започва България и гостите, отседнали в „Стара Плиска“, само за няколко дни имат възможност за незабравими исторически разходки.

Бракове сред буквите

Гостоприемният “Двор на кирилицата” все по-често се оглася от камбанен звън, който възвестява венчавката на младоженци
Влюбени се кълнат във вярност сред буквите и под внушителния кръст. Тук канят гостите си, тук ги гощават – комплексът предлага перфектен ресторант и лятна градина. Друг прекрасен декор за най-щастливия ден е и картинната галерия. Серията от сватби започнала на 12 септември м.г. с Ели и Генади Митеви от София, и не секва. Те вече са родители на двумесечната Лилия и я довели да празнуват годишнина пак в прекрасния комплекс. Който дойде веднъж, пленен се завръща. А младоженците са доволни, защото “Стара Плиска” може да поеме цялата организация. От свещеник и ритуалчик /кмета на град Плиска/ до празнична трапеза, незабравима веселба и нощувка за гостите. Специален подарък за младоженците от комплекса е безплатен ВИП апартамент.
Множат се и кръщелниците на Двора на кирилицата. Децата са най-скъпите гости в музея на буквите под открито небе. Учители им преподават уроци, честват празници, тържествено се раздават и дипломите на образовани първолаци. Впечатлени ученици са автори на най-неподправените впечатления в книгата за гости. Вече пети том се пълни с благодарности към създателя. “Хвала” казват писатели от кирилския свят, сърби, македонци, чеченци, американци, японци… Дворът на кирилицата е носител на отличия и грамоти от културни и църковни институции.

Лятна градина с водопади и два басейна

Комплекс „Стара Плиска“ очарова туристите и с много възможности за отдих сред зеленина и чистота.
Лятната градина е райско място с три живописни водопада. Цъфнали водни лилии и риби радват очите. Пълно е с плодни дръвчета и дъхави билки. 150 места има под дървените чардаци. Две каменни беседки и една изплетена от клони привличат компании ценители. Каменния вътрешен двор знае стъпките на много народни хора.
В отделно пространство са двата открити басейна за възрастни и деца. От май до ноември край тях всеки може да се наслади на слънце и тишина на удобни шезлонги.

Бар с билярд, дартс и камина, кът с въздушен хокей и джаги са на разположение целогодишно. Тенис маса за шампиони и детска площадка са сред любимите на посетителите. На територията на целия комплекс гостите ползват безжичен интернет.

Кухня с билки за ценители

Вътрешният ресторант на комплекса е изискано и много уютно място със 140 места. Към него има и малка зала с 10 места и отделен вход.
Всеки детайл в интериора е дълго обмислян – глаголическата молитва, известната розета от Плиска на стената, ликовете на владетелите, решавали съдбините на България. Специално за младоженци е красивата тронна маса. Често на нея се празнуват сребърни и златни сватби. Комплексът предлага най-вкусните гозби от българската, арменската, руската и грузинската кухня. Приготвени здравословно, с билки от лятната градина и специално доставени арменски подправки, брани на 3500 м височина. На християнски празници трапезата тук се освещава и благославя от свещеник. Мнозина идват и само заради домашната медена торта и наполеон, приготвяни от майсторка арменка.

Уютна странноприемница

Комплексът посреща гости в 27 стаи и апартаменти. Всички са със стилни мебели от масив. Потапят те в атмосферата на Средновековието, но разполагат със съвременни екстри – климатик, минибар, кабелна телевизия и интернет. В просторните, удобни бани има сешоар, халати, чехли и тоалетни принадлежности за гостите.
От стаите се открива великолепна гледка към вътрешния двор на „Стара Плиска“ и уникалните Мадарски скали, смятани за едно от най-енергийните места у нас.

Боилски бани за пълен релакс


Комплексът предлага пълен релакс за познавачите на СПА процедури в уютните Боилски бани. Луксозните помещения са изпълнени в стил IX век. Всичко е от естествен камък. Докато гостите отмарят във вътрешен топъл басейн или ползват горещото джакузи, не откъсват поглед от стените с рунически знаци, прабългарски символи и грифони. Непрекъснато работят финландска сауна, сауна с хималайски соли и римска парна баня.
Релакс бар, две просторни съблекални и ВИП зала са отворени за задушевни разговори и отмора в СПА комплекса. Предлагат се и масажи – от арома и винена терапия до „балкански масаж“ и „прабългари“, истинска наслада за тялото и душата.

За посещения в „Двор на кирилицата“:

Деца до 7 г. – безплатно

Ученици и пенсионери – 2 лв.

Възрастни – 4 лв.

Туристите не плащат за снимки, видео и екскурзовод.
За настаняване в хотелската част комплекс „Стара Плиска“ обявява специална цена от 47 лв. на човек за нощувка, закуска, вечеря и ползване на всички удобства /басейни, забавни игри, боилски бани/. Децата до 7 г. се приемат безплатно на база нощувка и закуска.

За повече информация и резервации:
0897 097 267

www.starapliska.bg
e-mail Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни