You are here:   Начало Новини Любопитно! КОНЕТЕ ЧЕТАТ ПО ЛИЦАТА НА ХОРАТА

КОНЕТЕ ЧЕТАТ ПО ЛИЦАТА НА ХОРАТА

Четвъртък, 23 Юни 2016 20:33 Любопитно!

Конете са в състояние да направят разлика между щастливи и гневни изражения на лицето на човека, показват резултатите от изследване. При експериментите, показвайки на конете снимки на мъжки лица, учени от Университета на Съсекс установили, че четириногите "реагират негативно" на гневни изражения.

Учените твърдят, че опитомяването може да е помогнало да конете да се адаптират към и да разчитат човешкото поведение. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Biology Letters“. Екипът осъществил своите тестове в конюшни , при което учените показали големи фотографии на общо 28 коня.

При експеримента един показва снимката на коня, друг го държи за юздите, обяснява изследователката Ейми Смит. И основният резултат бил, че конете гледали с лявото око към снимките, на които са изобразени гневни лица. Мозъкът на бозайниците е така създаден, че получената от лявото око визуална информация се обработва от дясната страна на мозъка.

Според обясненията на Смит дясното полукълбо е специализирано за обработка на негативни стимули. Изследователите също така поставили на конете монитори на сърдечната дейност, които отчитали значително повишаване на сърцебиенето при показване на гневни лица. Наскоро беше съобщено, че подобни резултати се наблюдават и при домашните кучета. Това повдига въпроса как животът с хора може да е повлиял на способностите на животните.

източник: БГНЕС

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни