You are here:   Начало Новини Любопитно! ЕЗЕРОТО, КОЕТО ИЗЧЕЗВА ВСЯКО ЛЯТО

ЕЗЕРОТО, КОЕТО ИЗЧЕЗВА ВСЯКО ЛЯТО

Понеделник, 30 Май 2016 18:37 Любопитно!

Доста езера на нашата планета носят името Lost („загубено“), но само един водоем в щата Орегон в САЩ напълно съответства на това име. През пролетта това малко езеро изтича през дупка в земята, а с настъпването на студовете се връща. Езерото Lost се намира на територията на природния парк Mount Hood National Forest в Каскадните планини недалече от вулкана Джеферсън.

Релефът на тази местност се е формирал преди около 1000 години в резултат на вулканична активност. При неравномерното изстиване на течащата от склоновете на вулкана лава тук са се появили необичайни тунели. Повърхностните слоеве течна лава изстиват от контакта със студения въздух и образуват така наречените лавови тръби.

В края на есента потоците вода започват да запълват малката долина. Първоначално валежите се струпват в лавовата тръба. Когато тяхното количество превиши нейната вместимост, водата започва да се натрупва на повърхността и нейното ниво понякога достига три метра.

Но с настъпването на пролетта и лятото постъпването на вода спира и тогава водата се оттегля в лавовата тръба, разположена на дъното на езерото. В най-сушавите години езерото изчезва напълно, а на негово място се появява неголяма поляна.

източник: Блиц

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни