You are here:   Начало Новини Любопитно! ПОДВИЖНО ИЗКУСТВО ЧРЕЗ НЕВЕРОЯТНИТЕ СКУЛПТУРИ НА ТЕО ЯНСЕН

ПОДВИЖНО ИЗКУСТВО ЧРЕЗ НЕВЕРОЯТНИТЕ СКУЛПТУРИ НА ТЕО ЯНСЕН

Неделя, 17 Април 2016 12:20 Любопитно!

През 1990-та бе създаден нов организъм. Той не бе създаден чрез генетично кръстосване между съществуващи други живи създания. Не еволюира от едноклетъчно в многоклетъчно същество. Роди се в ръцете на холандски скулптор, чието въображение и технически знания по някакъв начин превърнаха пластмасови жълти тръби в красиви плажни създания.

Тео Янсен нарича своите скулптури „Анимари”. Неговите създания се движат на стада по плажната ивица, задвижвани единствено от вятъра. Някои от „Анимари”- те имат възможност да съхраняват вятъра и да го използват за задвижване в по-късен момент. Други имат функцията да се закотвят за пясъка ако вятъра е прекалено силен и има опасност да ги събори.

Изключително съчетание от инженерна мисъл и креативност

Янсен не винаги е бил създател на „живи същества”. Учил е в специалност „Физика”, но прекъсва и става художник. С първото си изобретение – изкуствено НЛО предизвиква истинска паника в града, в който живее. Скоро след това създава машина, която може да рисува сама. През 1990-та година открива перфектна среда между физика и изкуство със своите „Анимари”. „Генетичния код” на плажните изкуствени същества се определя от дължината и броя на пластмасовите им тръби. Същите характеристики определят начинът им на движение по пясъка и интерактивността към околната среда.

Стадо от плажни изкуствени същества

Ако си мислите, че идеята за задвижвани от вятъра създания е странна, то ще останете изненадани от плановете за бъдеще на Янсен. Той обмисля да създаде и „Анимали”, които ще могат да еволюират също като органичните живи създания – чрез надпревара помежду си. Победителят ще може да поглъща ДНК на победеният, с която да продължи да се развива и расте. Тео Янсен е сигурен, че в близко бъдеще създанията му ще имат мускули и мозъчни клетки, с които да извършват по-сложни дейности. Следващия видео клип показва начинът на живот на „Анимари” и техният създател.

Без значение дали пясъчните създания успеят да еволюират те са предизвикателство към съвременното изкуство и красив пример за иновативно инженерство.

източник: dobrinovini.com

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни