You are here:   Начало Новини Новини туризъм България МРАМОРНИ САРКОФАЗИ ОТ АУГУСТА ТРАЯНА ОТКРИТИ В СТАРА ЗАГОРА

МРАМОРНИ САРКОФАЗИ ОТ АУГУСТА ТРАЯНА ОТКРИТИ В СТАРА ЗАГОРА

Два мраморни саркофага с погребани жители на античната Августа Траяна разкриха археолози в Стара Загора при спасителни разкопки край строеж на хипермаркет. Погребалните съоръжения от римско време са с внушителни размери и най-вероятно са ползвани като семейни гробници.

"Те са част от източния некропол на античната Августа Траяна. При изкопни работи на строежа са разкрити две гробни съоръжения, които са много добре изработени и вероятно в тях са погребани шест души", обясни директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Предполага се, че саркофазите са ползвани в периода 2 -3 век от новата ера.

"При последното погребение са поставени две каменни плочи, отстрани е замазано с розов хоросан. Ще продължат проучванията да се види и какво съдържат като гробни дарове самите съоръжения", обясни директорът на музея.

При първоначалния оглед се забелязват останките от стъклен съд, тока на колан, монета и кутийка с неизвестно предназначение. Тепърва археолозите ще проучват находките от двата саркофага.

източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни