You are here:   Начало Новини Новини туризъм чужбина ПЪРВИТЕ ДИНОЗАВАРСКИ ЯЙЦА СА ОТКРИТИ В ПУСТИНЯТА ГОБИ

ПЪРВИТЕ ДИНОЗАВАРСКИ ЯЙЦА СА ОТКРИТИ В ПУСТИНЯТА ГОБИ

Вторник, 15 Март 2016 22:27 Новини туризъм чужбина

Знаете ли, че думата „сахара“ на арабски означава пустиня? Но не тази пустиня е най-голяма в Света. Сахара е най-голямата пясъчна пустиня, а първото място се пада на Антарктида, най-голямата ледена такава. Втората по големина пясъчна пустиня в света е Атакама и тя се намира в Южна Америка.

Днес в Атакама живеят около 1 милион души. Жителите на пустинята успяват да извлекат достатъчно вода от водоносните земни слоеве и потоците от снеготопене. Благодарение на тези води могат да отглеждат посеви, както и животни от семейството на камилите – лами и алпака.Снеговалеж в пустинята Сахара е регистриран през 1979 година.

В някои части на пустинята Атакама никога не е валяло дъжд. Те са смятани за най-сухите места на планетата Земя.

Знаете ли, че пустинята Деще Лут, която се намира в Иран, е най-горещото място на планетата? Там е измерена най-високата температура от 70,7 градуса.

Знаете ли, че само около 15% от пустинята Сахара е покрита с пясък?

Долината на смъртта, част от пустинята Мохаве, е получила името си, защото е най-ниското, най-сухото и най-горещото място в Северна Америка.

Бръмбарът скарабей е съществена част от живота в пустинята Сахара. Вероятно мислите, че след като е насекомо, може лесно да се приспособи в тези условия на живот. Но скарабеят оцелява по специфичен начин, заравяйки се в животински изпражнения.

Знаете ли, че през 1923 година на експедиция организирана от American Museum of Natural History, в пустинята Гоби са били открити първите динозавърски яйца?

Пустините заемат около една пета от сушата на Света.

Има много различни видове животни, които живеят в пустините. Повечето от тези животни са нощни, което означава, че те спят през деня, когато температурата е най-висока и са активни през нощта, когато в пустините температурите стават значително по-ниски.

Сред животните, които могат да оцелеят в пустините са змии, костенурки, хиени, гризачи.

Европа е единственият континент, на който няма пустиня.

Калахари е най-южната пустиня в Африка. Тя е 6-та по големина пустиня на Земята и втора по големина в Африка, след Сахара.

Единствената река, която тече през пустинята Калахари е река Окаванго.

източник: az-jenata.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни