You are here:   Начало Новини Любопитно! ОТКРИТА Е ЦЪРКВА НА ТРОПИЦИТЕ

ОТКРИТА Е ЦЪРКВА НА ТРОПИЦИТЕ

Вторник, 15 Март 2016 16:42 Любопитно!

На територията на държавата Кабо Верде, на 500 км на запад от бреговете на Африка се провеждат разкопки на частично запазена и вероятно най-старата европейска сграда в тропиците. Църквата, датирана около 1470 г. и е била построена на остров Сантяго в града Сидади – първата местна столица на португалците. Тогава те са играли ключова роля в търговията с роби и прекарването на чернокожи от западна Африка на плантациите в Бразилия и западна Индия.

Археолози от университета в Кембридж под ръководството на Кристофър Еванс и Мери Серънсън са открили фундамента на църквата Nossa Senhora de Conceicao с дължина 12 м, издигната от местен вид камък.

Около 1500 г. старата църква е заменена с по-голям храм. Разкопките на това, което е останало от по-късния храм вече, са приключени.

Сред главните находки са образци на керамични плочки, а също така бели, сини и жълти, които са от XVII век и са донесени от Лисабон. Има и много парчета португалски фаянс от XVI век, немски каменни изделия, китайски порцелан и западноафрикански глинени саксии.

Под пода на църквата са погребани около 1000 души, благодарение, на които учените получили информация за тогавашното население на острова.

Част от него са европейци, а други са от друг произход, но са приели християнството.

Едно от многото имена на надгробните плочи принадлежи и на известния търговец на роби Фернандо Фиеля де Луго.

През XVII век църквата започнала да се руши, а през 1712-а била сериозно повредена по време на нападението над острова от френски пирати.

След премахването на робството през XIX век островите на Зеления нос загубили своето икономическо значение и църквата се разрушила напълно.

Археолозите я открили под 1 метър пръст на поле със захарна тръстика и мангови дървета.

Еванс и Серънсънс планират да се върнат в Сидади тази пролет, за да довършат консервационните работи и да открият обект за посещение.

Освен това ще се проведе и изотопен и ДНК анализ на погребаните кости, за да се определи расата и особеностите при храненето на хората, на които са принадлежали.

Президентът на страната Жоржи Карлос Фонсека заяви, че от сега нататък, този обект ще играе клчова роля "за разбирането на нашата история и идентичност".

източник: lifestyle.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни