You are here:   Начало Новини Новини туризъм България НАЙ-ДЪЛГИЯТ ВЪЖЕН МОСТ В БЪЛГАРИЯ

НАЙ-ДЪЛГИЯТ ВЪЖЕН МОСТ В БЪЛГАРИЯ

Сряда, 10 Февруари 2016 19:08 Новини туризъм България

Със затоплянето на времето на човек все повече му се иска да прекара свободното си време сред природата. Добра дестинация за идващия слънчев уикенд е въженият мост на яз. Студен кладенец. Той е дълъг 260 метра и е най-дългото подобно съоръжение у нас. Изграден е в най-тесните участъци на язовира между землищата на селата Широко поле и Лисиците.

Всъщност това е единствената пешеходна връзка със с. Лисиците. През 1993г. мостът е разрушен от водната стихия, а местните жители са принудени да се придвижват с лодки до Широко поле. Това налага извършване на ремонт, който осъвременява съоръжението.

До него се стига пеш или с влак. Разстоянието от Широко поле до съоръжението е не повече от 40 минути. Влак има веднъж дневно – сутрин. Гледката към моста е внушителна, а преминаването през него – малко страховито. От другата му страна има пресъхнала чешма, на която има изобразени сърп и чук.

Наблизо се намира и крепостта Моняк, която е разположена на 586 метра надморска височина и открива панорама към моста. Тя се намира на 11 км от Кърджали и е построена през XII – XIII век. Достъпът до нея е труден, защото пътят към крепостта е стръмен и на места дори отвесен. Тя е имала важна стратегическа роля в миналото, тъй като пазела прохода Железни врата.

източник: erodopi.eu

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни