You are here:   Начало Новини Любопитно! КЛАСИЧЕСКИТЕ ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ СА НА ХИЛЯДИ ГОДИНИ

КЛАСИЧЕСКИТЕ ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ СА НА ХИЛЯДИ ГОДИНИ

Сряда, 20 Януари 2016 17:36 Любопитно!

Когато братя Грим събират най-различни приказки през 19 в., Вилхелм предполага, че много от невероятните истории датират от хиляди, а не както до тогава се е предполагало от стотици години. Последните проучвания показват, че това предположение може и да се окаже вярно, пише британският в. "Индипендънт".

Според доклад на фолклориста Сара Грака да Силва от Новия Университет в Лисабон и д-р Джамшид Техрани от Дърамския университет във Великобритания приказките „Красавицата и звяра“ и „Румпелщилцхен“ са на поне 4000 години, като те не са най-старите. Тяхното проучване показва, че историята „Ковачът и дявола“ е на 6000 години като произходът й датира още от Бронзовата епоха.

Това е разказ за ковач, който сключва сделка за свръхчовешки сили със зло свръхестествено създание. Друга любима приказка – „Джак и бобеното зърно“, е на 5000 години.

„Невероятно е, че тези истории са оцелели толкова дълго време, без да бъдат написани. Те са по-стари от английския език и за първи път са били разказани на език, който вече не съществува“, каза д-р Техрани. Разследването на миналото на фолклорните истории е особено трудно, тъй като повечето от тях са записани за първи път през 17 в., въпреки че има и такива, които са се появили в печатна форма и по-рано, като гръцките и римските митове.

Според Вилхелм Грим германските традиционни приказки, които той и брат му Якоб събират и за първи път публикуват през 1812 г., имат корени в древни култури от Скандинавието до Южна Азия. „Ние тествахме хипотезата на Вилхелм Грим и смятаме, че тя е вярна“, каза още д-р Техрани. Според откритията на екипа „значителен брой магически приказки са съществували в индо-европейските устни традиции много преди те да бъдат написани“.

източник: БГНЕС

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни