You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ГЕРМАНСКИЯТ АГРОМИНИСТЪР ОПИТА ПИТА, БАНИЦА И ЛУКАНКА НА НАШИЯ ЩАНД

ГЕРМАНСКИЯТ АГРОМИНИСТЪР ОПИТА ПИТА, БАНИЦА И ЛУКАНКА НА НАШИЯ ЩАНД

Вторник, 19 Януари 2016 12:07 Новини туризъм България

Българският щанд на изложението "Зелена седмица" в Берлин посрещна висок гост - германският министър на земеделието Кристиан Шмит. Той избра да го посети при обиколката си след откриването на най-големия панаир за храни и земеделие. Германският министър опита българска баница, пита със сол и червен пипер, луканка. Той получи от зам.-министърът на земедлието Васил Грудев кошница с традиционни български храни - саламурено сирене, луканки, продукти от роза и вино.

"Министър Шмит посещава само 7-8 национални щанда при обиколката си на изложението, за нас е голяма чест, че се съгласи да ни гостува", каза Грудев. Преди това той проведе среща с представители на германски търговски вериги. Договорено е през април да се проведе седмица на българските храни в Берлин. В големи вериги ще има специално обособени щандове с традиционни за България храни като вино, сирене, мед, месни деликатеси, продукти от рози.

"Целта на тази седмица е германските потребители да се запознаят с качествени български храни, но след това всичко вече е в ръцете на производителите ни и веригите", коментира Грудев. Според него е вного важно да се търсят външни пазари за продукцията особено след руското ембарго. Предстои и промоционална кампания на ниво ЕС, която ще се води от еврокомисаря Фил Хоган и ще търси пазари в т.нар. трети страни. В неговата делегация ще участват и български производители.

При посещението си в Берлин зам.-министър Васил Грудев се е срещнал и с представители на германски кооперативи. Договорено е те да съдействат за обучителна кампания насочена към дребните фермери у нас, която да им разясни, че начинът за техен достъп до външен пазар е само чрез обединяване. Ще има посещения на родни стопани в германски организации на производителите, за да се запознаят с работата им.

България участва за 27-и път в изложението "Зелена седмица" в Берлин. То ще продължи до 24 януари. Тази година българският щанд е на 143 кв. метра и пресъздава възрожденска къща. За привличането на посетителите има и гайдари, и момичета, облечени в традиционни носии, които вият кръшни хора. Представени са продукти на 18 български фирми - преди всичко биопродукция. Има вино, ракия, ликьор, лимонада, локум, сладка, мед, сирене, кисело мляко, суджуци и луканки.

източник: 24 часа

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни