You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ПОМОГНИ СИ САМ В ПЛАНИНАТА

ПОМОГНИ СИ САМ В ПЛАНИНАТА

Петък, 08 Януари 2016 17:57 Новини туризъм България

„Втори ден издирват младеж, загубил се в района на връх Белмекен.” „Двама сноуборидсти, затрупани от лавина край Разлог, бяха открити мъртви.” „Три момчета, издирвани в Рила, са намерени в хижа „Иван Вазов”. Предполагаше се, че са се загубили в местността Раздела. Това са част от резултатите, които търсачката Гугъл предлага, след като напишем ключовите думи „планина”, „туризъм” и „инциденти”. Как да пазим здравето и живота си като туристи? Какви са правата ни в планината? Де юре - те са описани в законите за защитените територии, за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие и се свеждат до културата ни да пазим, да не унищожаваме и да ценим природните дадености. Де факто обаче правилата в планината са неписани закони от спасители, хижари и опитни туристически водачи.

“Подгответе се предварително, облечете се подходящо и вземайте правилните решения при промяна на времето.” Това са първите съвети, които получаваме преди излет от Планинската спасителна служба (ПСС) - единствената организация у нас за планинско спасяване. Ето какво още казват спасителите.

„Набавете си туристическа карта или пътеводител. Проучете маршрута!” И допълват да носим с нас най-необходимите лекарствени препарати, както и кремове за лице против слънчево изгаряне, високопланински очила, които да защитят очите ни от ултравиолетовите лъчи. Сред необходимите вещи за планински преход са и компас, фенерче с резервни крушки и батерии. Разбира се, топли дрехи и обувки, както и калорични храни - бонбони, шоколад и др.

“Не се движете сами в планината, информирайте се за прогнозата за времето. Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета или дневния преход да почувствате приятна умора без мускулна треска. Постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина”, съобщават още от ПСС. При опасност от загубване те съветват да съобщаваме за маршрута си и за отклоненията му: „Той трябва да се знае от вашите близки, приятели и колеги. Съобщете го в поделенията на Планинската спасителна служба. Регистрирайте се в хижите по маршрута.”

Петър Илиев от „Планинарски форум” твърди, че подценяването на времето в планината най-често води до инциденти. „През пролетта с мои приятели от хижа „Алеко” тръгнахме към Черни връх. Времето беше слънчево и поглеждайки надолу, блестяха кубетата на „Св. Александър Невски”. Изведнъж обаче заваля сняг и се разрази буря. Успяхме да се скрием в заслон, под който стояхме няколко часа. След нас вървяха група младежи, които не бяха добре екипирани и дори не бяха ориентирани за маршрута, разказва Петър. – Не знам какво се случи после с тях, но мисля, че ако туристите ценят повече правилата в планината, инцидентите ще намалеят.”

За сигурността в планината се грижат близо 495 спасители от ПСС, които са групирани в 32 отряда в най-важните подпланински селища (София, Банско, Пампорово, Троян, Боровец и други). Най-верен приятел на спасителя се оказва кучето. При разходките си във Витоша Петър се е убедил в това.

„Има спасители, които излизат по време на акции с обучени кучета - немски овчарки или лабрадори, но те в цялата страна са около 20-ина. Знам, че подготовката на едно куче трае повече от две години. Тренират ги през зимата - заради умението да оказват помощ при лавини, и през есента - за спасяване при бедствия, аварии или катастрофи”, обяснява планинарят. Той е категоричен, че никой не е застрахован от злополуки в планината. „Човек има нужда от помощ дори и да е с опит. Хората с опит ходят много по-често в планината и вероятността да им се случи нещо се увеличава заради това. Тези без опит са по-предпазливи”, смята Петър.

Правата ни в планината са свързани и със застраховка, тъй като планинското спасяване струва скъпо, казват от ПСС. Годишната планинска застраховка е 30 лв., а при инцидент тя покрива разходи до 1000 лв. Без нея например при нещастие на ски писта можем да платим до 560 лв. „Немислимо е да практикуваш ски, алпинизъм, сноуборд, парапланеризъм, планински велосипед, туризъм и да нямаш планинска застраховка. Това внася сигурност, това е и икономически изгодно, защото, ако няма застраховка, пострадалият във всички случаи следва да заплати в брой разходите по спасителните операции”, обявява на сайта си ПСС. При по-тежки случаи спасителите ползват и хеликоптер на Министерството на отбраната.

Как да подадем сигнал, ако се загубим в планината? От месец съобщение за тревога можем да изпратим и чрез безплатно мобилно приложение. Това е нова услуга на ПСС, която позволява на бедстващия в планината бързо и лесно да извести къде се намира и да получи помощ от спасители. Как става? Чрез приложението се изпраща SMS в Централния денонощен пункт на ПСС. Съобщението може да бъде изпратено дори и при слаб сигнал или на места, където провеждането на телефонен разговор е почти невъзможно. Освен това автоматично се изпращат GPS координатите на бедстващия или загубения. Приложението е достъпно за Android и Apple.

Внимание, лавина!


“Времето в планините е много променливо, запомнете, то е архитектът на лавините”, предупреждават от Планинската спасителна служба (ПСС) за лавиноопасни терени в планината. Как да ги избегнем? “Опасните склонове са най-често с наклон между 25 и 45 градуса - идеални за ски, сноуборд или моторни шейни. Профилът на склона, разположението му спрямо слънцето и наличието на дървета и други естествени препятствия - всичко това влияе върху потенциалната лавинна опасност”, съобщават спасителите. Ако е необходимо да преминем през критичен участък, ПСС съветва: “Освободете всички каишки, катарами, ленти. Бъдете готови при попадане в лавина да се освободите от всички предмети (раници, щеки и ски). Преминавайте през опасния участък един по един при постоянно наблюдение от страна на спътниците си”.

източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни