You are here:   Начало Коментар Коментар АНГЕЛКОВА ОТЧЕТЕ 3% РЪСТ НА ТУРИСТИТЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

АНГЕЛКОВА ОТЧЕТЕ 3% РЪСТ НА ТУРИСТИТЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

Четвъртък, 07 Януари 2016 17:27 Коментари, анализи, интервюта
Печат ПДФ

С 3% - до 370 000 души, са се увеличили туристите в българските курорти по празниците около Коледа и Нова година спрямо година по-рано. Приходите от нощувки са 337 млн. лв., което е също 3% спрямо миналия сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й съотношението между българи и чужденци е било 50/50. Тя посочи, че и от трите големи курорта у нас - Боровец, Пампорово и Банско, са заявили, че са имали много успешни празници и очакват много успешен зимен сезон. Хотелиерите отчитат, че се забелязва засилен интерес от туристи от Великобритания, Израел, Турция, Гърция, Македония, Молдова. Министърът отбеляза, че при данните от летищата също се отчита ръст на заявените полети, което е показателно за предстоящия успешен сезон.

Ангелкова заяви още, че се работи усилено за облекчаване на визовия режим за руските туристи. Тя обаче отказа да конкретизира какви точно ще са те, но разкри, че става дума за безплатни визи за деца, пенсионери, студенти при определени случаи - за летни лагери и обучения, също при посещаване на страната ни за определени събития.

„Правим всичко възможно да облекчим визовия режим за руснаци, защото Русия е много важен пазар за нас. От тях имаме заявен голям интерес, дори техни фирми заявиха, че има потенциал руските туристи у нас да бъдат с 30 на сто повече”, каза Ангелкова.

Министърът цитира още изследвания на чужди компании, показващи, че страната ни е изключително конкурентоспособна дестинация по компонентите цена-качество.

Относно очакванията за новия летен сезон Николина Ангелкова каза, че към момента е регистриран ръст от 35% на полетите на ТУИ за летищата във Варна и Бургас, договорен е и ръст на туристите през големи туроператори от Полша, Германия и скандинавските страни, информира БНТ. Предстоят и нови срещи на ведомството с големите европейски туроператори.

Ангелкова отчете, че за за първи път това лято се очаква да има и чартъри от Франция за летище Бургас, което ни връща доверието на високо платежния пазар.

източник:  БНТ

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL