You are here:   Начало Новини Любопитно! ОРФЕЕВОТО ЦВЕТЕ, ПРЕЖИВЯЛО ЛЕДНИКОВИЯ ПЕРИОД, МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ СЕГА

ОРФЕЕВОТО ЦВЕТЕ, ПРЕЖИВЯЛО ЛЕДНИКОВИЯ ПЕРИОД, МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ СЕГА

Четвъртък, 17 Декември 2015 16:50 Любопитно!

Орфеевото цвете, което оцеляло през ледниковия период, може да изчезне в наши дни. Уникално цвете, което расте само в Родопите и то повече от 15 000 години, е на път да изчезне.  Става въпрос за Силиврякът или Орфеевото цвете. То е преживяло ледниковия период, но сега е сериозно застрашено не от друго, а именно от нас - хората.

Според легендите, Орфеевото цвете е чудодейно, с него се дарявали безсмъртие и здраве.

„Трябва да споменем, че то е единственото на нашата планета. Особеното при него е, че след като бъде изкоренено и хербаризирано, може да просъществува повече от 3 години и след това ако бъде поставено във вода или естествена среда, от отново оживява и продължава да съществува.

Цветето е от преди 15 хиляди години, като е преживяло последния ледников период. Самият този факт показва колко е жизнено и след изпадането му състояние на анабиоза, може да преживее този момент и отново да се възстанови.”, разказа зам.-председателят на Сдружение „Био – Б – Еко” Тодор Тодоров.

Орфеевото цвете било познато на древните траки още преди повече от 3000 години: „Те са приготвяли от него лечебна напитка, която може да се сравни с еликсира на младостта. Използвали са го като лек за различни заболявания . Жреците им са вдишвали дим от него, след което отпадали в транс, така, че растението е лек опиат", пояснява екологът.

Природната забележителност Дяволският мост край Борино е едно от естествените местообитания на силивряка.

„Ако ние откъснем такова цвете и го вземем със себе си, ние на практика го унищожаваме. Местообитанията, както и тук виждате, са на недостъпни и усойни места , растението е останало там където човек трудно може да стигне и от там правим извода, че много хора го късат с цел да го имат вкъщи”, отбеляза Тодоров.

В момента се организира кампания по набиране на средства за спасение на Силивряка.

източник:  bTV

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни