You are here:   Начало Новини Любопитно! ШОКОЛАДЪТ С НЮАНС КАТО ВИНОТО

ШОКОЛАДЪТ С НЮАНС КАТО ВИНОТО

Сряда, 02 Декември 2015 17:01 Любопитно!

Почитателите на шоколада скоро ще могат да се прехласват по нюансите във вкуса му, както го правят познавачите на фините вина и кафе, защото белгийски учени разработиха начин да му придават разнообразие, като използват различни дрожди при ферментацията на зърната, съобщи в. "Дейли мейл".

Производителите обикновено имат малък контрол върху основния вкус на шоколада. Ферментирането става с диви дрожби веднага след събирането на зърната. Белгийски учени, работещи за "Бари Калбо", разработиха по-силни хибридни дрожди, които извличат повече аромат и вкус.

"Това означава, че за пръв път производителите на шоколад имат широк избор от различни щамове дрожди, които дават различен вкус - каза Ян Стенселс от университета в Льовен. - Така положението става подобно на производството на бира и вино. Става възможно да бъдат създавани серии от бутикови шоколади, които да отговарят на всякакви желания, подобно на виното, чая и кафето".

Разработката залага на начина, по който се променят какаовите зърна с ферментацията. След събирането им те се поставят в големи пластмасови кутии или натрупват на купове върху земята във фермите. Около тях поставят лепкава ферментираща пулпа. Използването на щамове дрожди, които могат да изместят характерните за пулпата, може да промени вкуса на какаото.

източник: БТА

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни