You are here:   Начало Новини Новини туризъм България САМО СЕДЕМ ЛЕВА ЗА НОЩУВКА В РОДОПИТЕ

САМО СЕДЕМ ЛЕВА ЗА НОЩУВКА В РОДОПИТЕ

Сряда, 07 Октомври 2015 17:30 Новини туризъм България

За седем лева на нощ може да се отседне през този месец в някое от селата в Западните Родопи. Тънката цена е само за нощувка, но гостоприемните домакини са готови да предложат на гостите си уникални местни храни, за да ги задържат за по-дълго.  Стопанките въртят баници, предлагат от домашните сладка с горски плодове и дори колят кокошки за градските си гости в името на незабравимия им престой.

Цените варират, като нощувката със закуска може да излезе 20 лева в база, която максимално се приближава до хотелската и предлага повече удобства, споделя доц. Петър Петров, председател на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм.

За наемане на цяла къща цените са между 120 и 180 лева, до 500 лева излиза обаче престоят дневно, ако става дума за голяма сграда, в която да се настанят няколко семейства.

Около 30 на сто от българите, които почиват през август, избират планината и в частност отдиха в селските къщи.

Къщите са особено привлекателни, особено през май и юни, както и през топлите есенни месеци. Най-големият пик обаче е около студентския празник и приключва след именните дни през януари. По това време заетостта е почти 100 %. Още от края на август започва резервирането за Коледа и Нова година на хубавите селски същи с добри домакини, споделят фенове на този тип почивка. Търсят се сгради, в които може да се настани голяма компания от двайсетина човека, наемането е за поне три нощувки.

Изборът на почивката в селска къща е естествено продължение на отдиха край морето, който и занапред ще бъде водещ през лятото, но има все повече мераклии да почиват в планината, каза още доц. Петров. Пълноценният продукт за селски туризъм обаче трябва да включва повече елементи. Много малко хора ще отидат само да ядат и да спят на чист въздух, ако няма достатъчно други атракции, категоричен е специалистът.

Според него пет камъка, независимо колко са древни, и една пепелянка не могат да привлекат достатъчно туристи. На почивка в затънтени краища от провинцията ходят преди всичко семейства и двойки между 30 и 50 години, като младите са особено активни. Оказва се, че вече не всички българи си имат имот в провинцията и това е една от причините да расте интересът към селския туризъм.

Много е трудно да се каже колко български къщи имат право да посрещат гости законно, но не е тайна, че мнозина предлагат постеля и топла храна, без да са регистрирани, каза още доц. Петров. По данни на Асоциацията на българските села обектите за селски туризъм в България осигуряват общо около 209 000 легла за настаняване. Експертите от организацията очакват през тази година 15% ръст на заетостта в селските хотели и къщи.

източник: Монитор

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни