You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ВОДОПАДЪТ СКОКА И КУПЕНИТЕ КРАЙ РЕСЕЛЕЦ

ВОДОПАДЪТ СКОКА И КУПЕНИТЕ КРАЙ РЕСЕЛЕЦ

Понеделник, 24 Август 2015 17:49 Новини туризъм България

Водопадът Скока край Реселец е сравнително малък, но е един от най-красивите в България. Намира се по течението на река Белилката, между селата Реселец и Бресте. Водният пад е с височина 9 метра, но впечатлява с нестандартната си форма. Пръските на реката се разтварят като ветрило и се стичат по обраслата със зелен мъх скала.

Интересното е и друго – зад водопада се е образувал тесен тунел, който обаче е достатъчно голям, за да мине през него човек. Така, стига да искате, можете да минете от другата му страна, без да се намокрите.

Мястото е много идилично и усамотено, въпреки че е съвсем близо до минаващия наблизо път. Самият водопад се пада няколко метра под нивото на шосето и е скрит от погледите на минувачите. Ако човек не знае за него, спокойно може да го подмине – в околността липсват каквито и да било табели. В непосредствена близост до него се намира и интересният природен феномен Купените, пишат Иван Михалев и Елина Цанкова в книгата си "101 отбивки. Идеи за пътешествия до малко познатите места в България", любезно предоставена на БГНЕС от "Хеликон".

Самото село Реселец се намира на 122 километра североизточно от София. Кара се по магистрала "Хемус", като се следват табелите на Луковит и Червен бряг. После се хваща отбивката за Реселец. Водопадът се намира на половин километър след изхода на селото в посока Бресте. Ориентир за посетителите е мантинелата от лявата страна на пътя. После по пътека, която пресича реката, е спускането към водопада. Слизането до него е малко трудно, тъй като спускането е по неособено добре обезопасена просека, но наличието на дървета е от помощ.

Районът на Реселец е изпълнен с впечатляващи скални фигури, разнообразни и интересни със своите форми. Най-известните от тях са Купените, които представляват двайсетина кули с височина от 20 – 30 метра. Гледани отдалеч, те приличат на огромни купи село.

Това са варовикови скали, образувани преди около 70 млн. години в някогашното плитко и топло море, което е съществувало тук. Дебелината им варира от 30 до 150 метра. Намират се на десния бряг на река Белилката, която съвсем наблизо образува и водопада Скока.

По-нагоре в гората съществува втора група скални фигури, наречени Куклите. Те са много подобни на Купените, но със заострени върхове.

източник: БГНЕС

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни