You are here:   Начало Коментар Коментар ЧУЖДЕНЦИ НАПИРАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ У НАС

ЧУЖДЕНЦИ НАПИРАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ У НАС

Вторник, 11 Август 2015 11:23 Коментари, анализи, интервюта
Печат ПДФ

 

С идването на лятото много българи от чужбина – студенти и работници, се връщат при семействата си. Освен че ще си починат, повечето от тях ще се възползват от сравнително евтините медицински услуги у нас и ще посетят или зъболекаря, за да си направят нова пломба, или друг специалист, за да бъдат изследвани на цени десетки пъти по-ниски от предлаганите на Запад.

Сравнително евтиното платено здравеопазване у нас привлича и все повече чужденци, които съчетават почивката с грижата за здравето. Държавата бе замислила да сключи рамкови договори с чужди здравни каси, например германската, за да улесни здравните ни заведения. Все още обаче тези намерения са на хартия. Но междувременно медицинският туризъм процъфтява въпреки тях благодарение на предприемчиви родни бизнесмени.

Няма официален регламент за извършването на здравен туризъм у нас. Всяка наша клиника, болница или стоматологичен център, които искат за пациенти заможни чужденци или българи, живеещи зад граница, сами организират рекламирането си и привличането на нуждаещи се от медицински грижи. Проблемите в здравната ни система са много, затова едва ли скоро ще се стигне до подпомагане или до по-добро регламентиране на тази дейност. Но по света не е така. Според данни на лекари Националната здравна служба на Великобритания има подписани контракти с кабинети в Унгария, Германия и Италия, тъй като там медицинските услуги са много по-евтини. Турция също е развила този сектор – твърди се, че само за година от лечение на български пациенти тя получава по 150 милиона лева (става дума най-вече за онкоболни, но такъв пример са и подлагащите се на ин витро).

У нас масово частни болници предлагат медицински туризъм. Точно такова голямо лечебно заведение в София е публикувало на интернет страницата си, че предлага да помогне на пациентите, дошли у нас, с организирането на пътуването, дори с получаването на виза (ако се налага), с настаняването в хотел. А друга частна клиника пък осигурява достъп и до фолклорни вечери в традиционен ресторант срещу 50 евро. Посещението на Рилския манастир пък струва 120 евро.
Частните дентални клиники примамват към лечение с обещание за бързо преминаване на престоя в кабинета чрез слушане на музика или гледане на телевизия и хитови филми.
Наблюденията на лекарите са, че по-често българи, които се трудят зад граница, се възползват от здравния туризъм у нас. И, разбира се, сами, без посредници, организират профилактичните си прегледи и терапии. Например най-евтино излиза денталното лечение в кабинетите на стоматолозите, които се помещават в някогашните поликлиники. При тях изработването на фотополимерната пломба може да струва и 40 лв., а в по-луксозните кабинети започва от 100 лв. нагоре.
Останалите дейности – например кръвни изследвания, прегледи, рентгенови снимки и скенери, са на цените като за всеки българин, който не минава по линия на НЗОК, а кешово. Ако обаче става дума за чужденец, тарифите се завишават.

Германци и швейцарци си оправят зъбите на нашето море

В курорта Албена отдавна са наясно, че медицинските и рекреационните процедури дават огромна добавена стойност към туристическия продукт. В комплекса от години функционира най-големият център за медицински и спа туризъм по родното Черноморие, който е с отлична акредитационна оценка от Министерството на здравеопазването. Той е и първият в страната подобен център, сертифициран по ISO 9001. Направление Балнеология пък е сертифициран по немския стандарт за качество ТUV.
От ръководството на курорта отчитат, че най-търсените процедури в техните балнеологични центрове са калолечение, GUNA колагенова терапия, различни козметични, релаксиращи и лечебни пакети, свързани с хронични проблеми на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, както и за справяне с последици от стрес.
Голям интерес от страна на туристите представлява и кислородната СПА капсула Alpha Led Oxy SPA, която предлага детоксикиращи, отслабващи, антицелулитни, релаксиращи и тонизиращи програми. Основните посетители там са германци, белгийци, руснаци и българи. През това лято се очаква увеличение на гостите, заявили процедури от Германия и Белгия.
Обособеното дружество "Медика-Албена" ЕАД включва "Меди СПА", "Ралица", "Супериор" и балнеологичния център в хотел "Добруджа". На практика е образуван цялостен медицински комплекс, състоящ се от балнеология, поликлиника, бърза помощ, клинична лаборатория, образна диагностика, стоматология, оптика и аптека. Медицинският център включва два кабинета за неотложна помощ и специализирани кабинети – два педиатрични, УНГ болести, естетична дерматология. Осигурени са и реанимационни пунктове на плажа, които поддържат постоянна мобилна връзка с "Медика-Албена". Кабинетите за неотложна медицинска помощ и манипулационната към тях, педиатричните кабинети, клиничната лаборатория и рентгенът работят 24 часа.
От десетина години в курорта Св.св. Константин и Елена работи клиника за естетична стоматология и дентална имплантология. Потокът от чуждестранни пациенти там не секва. Слаби са само месеците декември и август. За германците, които са най-многобройната клиентела на клиниката, цените тук са наполовина по-ниски от тези в родината им – например 800 лв. за керамична коронка на един зъб, ако се поставят повече фасети, има промоции. Зъбите си тук правят и швейцарци, британци и австрийци, защото клиниката има договори с техни здравни каси. Годишно минават по около 1500 души, като 15-20% са българи, а останалите са европейци – предимно на средна възраст и от средната класа.

В Бургас разбиват камъни в бъбреците

Медицинският туризъм в Бургас и региона не е толкова развит и масов, колкото се говори. Болниците поемат основно спешните случаи с туристите и оказват първа помощ при скачания от тераси, наранявания, счупени ръце и крака. Една от клиниките, работещи с туристи е "Лайф Хоспитал" в морския град.
"При нас идват предимно спешни случаи. За планови операции ни търсят предимно хора от тукашната диаспора на руснаци, украинци и британци", обясни шефът на болницата д-р Спасимир Иванов. Те търсели предимно помощ от доктори уролози – за разбиване на камъни в бъбреците, тъй като медицинското заведение разполага с модерен лазер. Водели и свои близки, които са им на гости. Освен разбиване на камъни, в клиниката идвали руснаци и украинци, които си сменяли стави.
Медицинският туризъм у нас процъфтявал в миналото, преди десетина-петнайсет години, разказаха лекари. Тогава чужденците масово идвали у нас на зъболекар, за ортопедични и съдови операции.
Сега не може да се каже, че тук има кой знае каква апаратура, за да ни търсят, смятат медици. В чужбина много се котирали наши лекари, това било също проблем – че кадрите ни не се застоявали у дома, а бягали навън заради по-високо заплащане и по-добър стандарт.

Чепеларе и Пампорово рестартират климатолечението


Туристическият бизнес в Чепеларе и Пампорово подготвя ударно атрактивни предложения за туристически маршрути и пакети за възстановяването на климатолечението в Родопите, което в началото на ХХ век е привличало много туристи. С подобна реклама за лековития климат вече няколко години привличат туристи хотелите край прочутите Смолянски езера край областния град. Дори хотелиери англичани привличат с реклама на въздуха чужденци край Смолян.
През есента м.г. в Пампорово се проведе форум "Климатолечение и минерални води – предпоставка България да стане център на здравето в Европа" от Българския съюз по балнеология и Министерството на икономиката. На него бе представена стратегията "Чепеларе – зеленото сърце на България", чиято цел е да възроди региона като център за климатолечение заради отрицателната йонизация на въздуха.
"Искаме да възстановим климатолечението. Още през 1911 г. и след това през 1933 г. Пампорово и Чепеларе възникват като летни, а не като зимни курорти и първата болница за лечение за белодробни заболявания е в Чепеларе. Две години налагаме този наш продукт на всички туристически изложения, защото той води до прочутото родопско дълголетие", каза Даниела Сивенова, главен експерт "Туризъм" в община Чепеларе.

На кръглата маса експерти посочиха, че в района има лечебно съчетание на ниска влага, много слънчеви дни и висока йонизация, за която влияе и наличието на много хвойна, ела и здравец във флората по тези места. Специалисти сочат, че отрицателната йонизация подобрява настроението, неутрализира радиацията, лекува белодробни болести, алергии, мигрени и др. Отрицателните йони убиват бактериите и вирусите и увеличават усвояването на кислорода. А модата в световен мащаб е търсене на подобен здравен туризъм заради урбанизацията и стреса. От бранша настояват държавата да подкрепи здравния туризъм с клинични пътеки за климатолечение.

източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision