You are here:   Начало Новини Любопитно! ТАЗИ ВЕЧЕР Е ПИКЪТ НА "ПАДАЩИТЕ ЗВЕЗДИ"

ТАЗИ ВЕЧЕР Е ПИКЪТ НА "ПАДАЩИТЕ ЗВЕЗДИ"

Вторник, 11 Август 2015 11:02 Любопитно!

Започна седмицата на метеорния поток Персеиди като пикът на "падащи звезди" ще бъде през нощта на 12 срещу 13 август. Земята ще се приближи към остатъците на опашката на кометата Суифт-Тътъл на разстояние под 80 хил. километра, съобщи Дискавъри нюз. Сближаването ще стане на 12 август в 20:40 ч. българско време. Астрономите очакват до 100 "падащи звезди" на час в пика на метеорния дъжд. На 14 август броят на метеорите вече ще е два пъти по-малък.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle /Суифт-Тътъл/, която минава на период около 130 г.

Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети.

Тогава се наблюдава и повишеният брой "падащи звезди".

Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост - до 60 километра в секунда, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята. Наблюдава се дъжд от "падащи звезди".

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август.

Броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят. Числото на метеорите обикновено достига 60 в час, но тази година ще е 100.

Названието си потокът е получи от съзвездието Персей.

източник: Вести бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни