You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ПОГУБЕНА ЛЮБОВ РАЗЦЕПИЛА МАДАРСКИЯ КОННИК

ПОГУБЕНА ЛЮБОВ РАЗЦЕПИЛА МАДАРСКИЯ КОННИК

Вторник, 28 Юли 2015 11:17 Новини туризъм България

Мадарският конник е сред най-познатите паметници у нас. Скалният релеф със своята уникалност е впечатляващ и признание за това е фактът, че още през 1979 г. е включен в листата с паметници на ЮНЕСКО. Днес, хилядолетие след неговото изсичане в скалата, паметникът продължава да е притегателна сила както за родни, така и за чужди туристи, разказва Георги Майсторски, директор на Регионалния исторически музей в Шумен.

"Това е един един от уникалните релефи в световната история и вече над 10 години продължава неговата реставрация и консервация. Екип от специалисти установи вредителите по релефа. Смята се, че особен вид лишей, който се храни с прах от скалата, трябва да се премахне. Като бъде лишен от храна, вредителят ще освободи повърхността на релефа и скалата отново ще може да диша, като калцита, който се образува, ще облече отново фигурата", разказа Майсторски.

Мнозина са виждали скелето, което бе поставено именно заради реставрацията и консервацията на уникалния конник, но днес директорът на РИМ - Шумен, казва, че грозното скеле вече е премахнато, като се планира на негово място да се направи хидравлична платформа, с която екипът по съхранението на скалния паметник да работи, а и тези, които имат желание, срещу символична такса, да могат да наблюдават от непосредствена близост паметника и да опитат сами да разчетат надписите около него.

Много са теориите за това кой е конникът, казва още Майсторски, като допълва, че аналогични паметници има известни в иранската култура до Средна Азия. "Сред най-популярните тези за паметника са, че е тракийски конник, тъй като траките са били известни с култа си, но по недвусмислен начин е доказано, че се касае за паметник, увековечаващ началото на българската държавност", разказва още историкът.

Според някои теории фигурата е на хан Тервел, а други смятат, че по-скоро Тервел е поръчал, за да отдаде почит на своя баща и първи владетел на българите хан Аспарух. "За мен лично това е паметник на държавността ни, указващ България на юг от Дунав. Но всичко това е част от магията и красотата на Мадарския конник" - казва Майсторски. Магия се крие и в множеството легенди, като сред най-разпространените е тази, разказваща как се е появила пукнатината зад гърба на конника.

Ханът решил да отдаде почит на воините конници и затова обявил, че търси майстор, който да издяла конник на 100-метрова скала. Дълго никой не се наемал с трудната задача - да измайстори конник в естествен ръст върху отвесната скала, но един ден се явил майстор - славянин и казал, че той ще изпълни ханското желание. Ханът имал дъщеря, която се влюбила в синеокия, русокос майстор. Когато завършил делото си, майсторът и момата казали на владетеля, че искат да живеят заедно.

Ханът обаче бил непреклонен - не можело неговата дъщеря да се задоми за славянин. Тежката забрана накарала девойката да скочи в пропастта, защото не виждала смисъл да живее далеч от любимия. От саможертвата на красивата девойка се трогнала скалата и така се появила пукнатината, която и до днес може да се види зад гърба на конника, разказва легендата. Наред с конника, в Мадарския комплекс може да се проследи историята по родните земи от най-дълбока древност, разказва Георги Майсторски. В пещерите са намерени и сега вече показани в музейната експозиция множество предмети, свидетелстващи, че в района е имало живот още от каменно-медната епоха. Дори и днес част от пещерите са все още непроучени добре.

"Сред любопитните находки, които могат да се видят, са водохранилище и зърнохранилище от античността, съчетанието на тракийска и ранновизантийска култура. Едно от откритията е езически храм, върху който след приемането на християнството е построена черква" - разказва директорът на музея в Шумен. Не са един и два митовете, които и до днес се предават от уста на уста и разказват за магическата сила на бликащата в района вода и силата на скалите. В миналото хората вярвали, че определени скали имат бяла и черна енергия и могат или да излекуват човек, или да го убият. Резерватът е забележителен и с изключителните си природни дадености - величествени скали и пещери, извори, разнообразна флора и фауна с редки видове.

източник: Новинар

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни