You are here:   Начало Новини Новини туризъм България АЛАРМИРАТ ЗА РИБАРСКО СЕЛИЩЕ ПРИ КАРАДЕРЕ

АЛАРМИРАТ ЗА РИБАРСКО СЕЛИЩЕ ПРИ КАРАДЕРЕ

Четвъртък, 18 Юни 2015 18:14 Новини туризъм България

Нерегламентирано рибарско селище е изникнало на около 100 метра от брега на местността Карадере върху дюните, алармираха от сдружение “Синя планета“.Те получили сигнала от плажуващи в района туристи. Според гражданите рибарите са опънали мрежи на около 100 метра от брега в Карадере и през деня и вечерта минавали с лодки, които тралят. На брега е открит и мъртъв делфин, по който има видими белези, че е убит.

"Всички знаем, че естественият враг на делфините в Черно море са рибарите. Те им късат мрежите и изпускат рибата", каза председателят на сдружението Пейо Майорски пред БЛИЦ.

Според него Министерство на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури трябва да проверят и двата случая - за незаконното рибарско селище и трупа на бозайника.

От "Синя планета" припомнят, че Карадере е защитена територия, а върху дюните е забранено извършването на всякаква дейност и рибарското селище трябва да бъде премахнато. Убийството на делфини се наказва с най-голямата строгост на закона, които са защитени видове. Извършителите трябва да бъдат намерени и наказани.

Бавят делото за Карадере

Междувременно днес Варненският административен съд отложи  делото за застрояването на Карадере за септември. То бе образувано през декември м. г. по протест от Окръжна прокуратура-Варна против одобрен публичен устройствен план за регулация на имоти в местността „Кара дере“.

Причината за отлагането е, че експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите нямат време да изготвят назначената от съда експертиза.

Инспекцията дори не е намерила и външни екоексперти, които да дадат становище за влиянието от застрояването върху околната среда.

Днес съдът беше принуден да поиска лично екоминистъра да намери вещи лица за да се изготви съдебната експертиза.

"Това показва отношението към проблема, който е обществен, а държавата не се интересува от такива малки неща, от които не могат да спечелят лично пари”, коментира Николай Константинов от Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“, цитиран от "Нова телевизия".

„Тази територия е предвидена за застрояване, като има съответно оценките по Закона за опазване на околната среда и е минал на двуетапно обществено обсъждане”, заяви пък адвокат Ангел Донев, защитник на фирмите инвеститори.

"Това е последния незастроен плаж. Това е последното място от нашето Черноморие, където все още не е излят бетон и все още няма хотели”, каза Жени Шамис, Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“.

източник: Дир бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни