You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ЗАПОЧВА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА НАЙ-СТАРИЯ ЛИФТ В БАНСКО

ЗАПОЧВА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА НАЙ-СТАРИЯ ЛИФТ В БАНСКО

Понеделник, 08 Юни 2015 15:54 Новини туризъм България

До дни започва модернизацията на седалковата въжена линия „Шилигарника - връх Тодорка”. Лифтът е въведен в експлоатация през далечната 1984 година, като капацитетът му е 800 души на час и е с много бавна скорост. Скиори и сноубордисти отдавна посочват, че е нужна модернизация и обновяване на най-старите лифтове в ски зона Банско, така че започващите през идните дни дейности ще бъдат добра новина за всички, обичащи зимните спортове в България. Новата модерна въжена линия „Шилигарника - връх Тодорка” ще бъде с капацитет от 2000 души на час, трасето ще се изминава за под 10 минути, с повишена безопасност и увеличена скорост. Лифтът обслужва една от най-хубавите и дълги писти в ски зоната - Балканиада, на която през 1984-та се проведе младежката зимна универсиада.

Модернизацията ще допринесе както за комфорта на използващите я туристи и спортисти, така и за намаляване на опашките в някои от невралгичните възли на ски зоната. Ски сезон 2014-2015 отбеляза значим ръст в посещенията спрямо миналогодишния период и натискът върху капацитета на ски зоната вече е значителен. Въпреки забавянето на процедурите по изграждане на втори кабинков лифт, дълго чаканата модернизация на линията „Шилигарника” - връх Тодорка” е безспорно стъпка в правилната посока.

Важно е да се отбележи и че няма място за притеснение относно опазването на природата в национален парк Пирин, защото новият лифт върви по съществуващото трасе. Относно модернизацията на лифта „Шилигарника - връх Тодорка” не съществува никакво съмнение за неспазване на законовите разпоредби и придържане към екологичните норми. Не само че институциите са провели и спазили поредността на необходимите процедури, но и съдът е потвърдил законността им. Логично е и поведението на министърката на околната среда и водите, издала необходимото разрешение.

Обновеният лифт „Шилигарника - връх Тодорка” ще посрещне туристите през ски сезон 2015-2016 с пълен капацитет.

източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни