You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ЗАПОЧВА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА НАЙ-СТАРИЯ ЛИФТ В БАНСКО

ЗАПОЧВА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА НАЙ-СТАРИЯ ЛИФТ В БАНСКО

Понеделник, 08 Юни 2015 15:54 Новини туризъм България

До дни започва модернизацията на седалковата въжена линия „Шилигарника - връх Тодорка”. Лифтът е въведен в експлоатация през далечната 1984 година, като капацитетът му е 800 души на час и е с много бавна скорост. Скиори и сноубордисти отдавна посочват, че е нужна модернизация и обновяване на най-старите лифтове в ски зона Банско, така че започващите през идните дни дейности ще бъдат добра новина за всички, обичащи зимните спортове в България. Новата модерна въжена линия „Шилигарника - връх Тодорка” ще бъде с капацитет от 2000 души на час, трасето ще се изминава за под 10 минути, с повишена безопасност и увеличена скорост. Лифтът обслужва една от най-хубавите и дълги писти в ски зоната - Балканиада, на която през 1984-та се проведе младежката зимна универсиада.

Модернизацията ще допринесе както за комфорта на използващите я туристи и спортисти, така и за намаляване на опашките в някои от невралгичните възли на ски зоната. Ски сезон 2014-2015 отбеляза значим ръст в посещенията спрямо миналогодишния период и натискът върху капацитета на ски зоната вече е значителен. Въпреки забавянето на процедурите по изграждане на втори кабинков лифт, дълго чаканата модернизация на линията „Шилигарника” - връх Тодорка” е безспорно стъпка в правилната посока.

Важно е да се отбележи и че няма място за притеснение относно опазването на природата в национален парк Пирин, защото новият лифт върви по съществуващото трасе. Относно модернизацията на лифта „Шилигарника - връх Тодорка” не съществува никакво съмнение за неспазване на законовите разпоредби и придържане към екологичните норми. Не само че институциите са провели и спазили поредността на необходимите процедури, но и съдът е потвърдил законността им. Логично е и поведението на министърката на околната среда и водите, издала необходимото разрешение.

Обновеният лифт „Шилигарника - връх Тодорка” ще посрещне туристите през ски сезон 2015-2016 с пълен капацитет.

източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни