You are here:   Начало Новини Новини туризъм България КУРОРТИТЕ НИ БЕЗ ГОТВАЧИ, ЗА ОХРАНИТЕЛ - ДО 10 ДУШИ ЗА МЯСТО

КУРОРТИТЕ НИ БЕЗ ГОТВАЧИ, ЗА ОХРАНИТЕЛ - ДО 10 ДУШИ ЗА МЯСТО

Понеделник, 25 Май 2015 16:13 Новини туризъм България

Адреналинки, викачи, готвачи, сервитьори и рецепционисти са сред най-търсените кадри по Черноморието това лято. Най-високата заплата, предлагана за новия летен сезон в региона на Варна е за танцьорки в нощен бар. Клуб в Златни пясъци предлага работа на адреналинки срещу заплата от 2000 лв. В морската столица и курортите в региона се котират добре и масажисти, рехабилитатори и кинезитерапевти.

Спа центровете търсят кадри срещу възнаграждение между 600 лв. и 1600 лв., в зависимост от квалификацията. Освен това служителите получават и процент от оборота, безплатна квартира или транспорт, и храна. Фризьорките също се харчат добре, като предложенията за тях са от 800 до 1500 лв. Момичета, които сплитат плитки на метри от плажна ивица и тези, които рисуват временни татуировки с кана могат да изкарват 600 лв. Хотелиерите търсят аниматори с артистични умения, които да забавляват гостите на родния им език

За труда си артистичните служители получават около 900 лв.

И това лято възнагражденията на сервитьорите и камериерките остава без промяна и варира между 500 лв и 600 лв. Миячки в кухнята, които са на най-ниското стъпало получават и най-ниското заплащане – 450 лв. Бодигардовете в нощните барове и дискотеки получават около 900 лв.

В Бургас и региона обявите за работа и заплащането са идентични.

Охранителите в хотелите в Слънчев бряг обаче получават двойно по-ниско възнаграждение. Въпреки че сумата не е особено атрактивна, желаещи да постъпят на служба като гардове в хотелските комплекси не липсват. За едно място кандидатствали до 10 души. Работодателите одобряват единствено мъже под 30-годишна възраст и то след тежък кастинг за добра спортна форма. Владеенето на чужди езици дава предимство, но не било задължително.

Все по-голяма популярност в бургаския регион набира професията на викач. Това са хора, които стоят пред ресторанти и привикват минувачите да посетят именно тяхното заведение. Младите служители трябва да говорят английски и руски език, за да обяснят на потенциалните клиенти какви са специалитетите в ресторанта.

„В бюрото по труда няма обява за такива кадри и затова не знаем какви точно са възнагражденията им. Но предполагам, че викачите работят на процент”, обясни директорът на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. Най-голяма трудност работодателите от Черноморските курорти срещат при намирането на готвачи. „Търсят се от ниско квалифицирани до главни готвачи и липсата на подобни кадри е осезаема” твърдят от бюрото по труда в Бургас.

Причината на недостига на кадри за кухнята е, че тези, които са натрупали опит търсят реализация в чужбина. Изтичането на готвачи зад граница е принудило част от работодателите във варненските курорти да плащат заплати на майстор- готвачите си целогодишно, за да могат да ги запазят за активния сезон. Ресторантите по Северното крайбрежие предлагат заплати от 1200 лв. до 1700 лв. за шеф готвачите и 1000 лв. за помощници. За работещите „студена кухня” предложенията са от 700 лв. до 900 лв. на месец.

Глад за преводачи с полски и чешки

Туроператорите се опитват да компенсират спада на руски и украински туристи, насочвайки сили към пазари от Централна Европа. „Бяхме на туристически борси във Варшава, интересът към нас беше доста голям. Оказва се обаче, че нямаме кадри, които да владеят полски език и това е голяма слабост в обслужването на тези туристи”, коментира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. От бранша са подготвили писмо до полското посолство с молба за организиране на курсове по езика, за да се отговори качествено на търсенето.

източник: Монитор


Коментари  

 
#1 Николай 2017-02-25 21:53
То има с полски език ама никой не предлага , или дават 400 -500 лева заплата е аз лично знам полски но не бих се навил за 4 месеца да работя за 500 лева.
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни