You are here:   Начало Коментар Коментар ХОРАТА НАД 58 ГОДИНИ ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ОНЛАЙН ЧЕКИРАНЕТО

ХОРАТА НАД 58 ГОДИНИ ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ОНЛАЙН ЧЕКИРАНЕТО

,,Това е дискриминация,, - оплакаха се читатели. Авиокомпании вече обявиха, че ограничават регистрацията по летищата. Българите над 58 години трябва да ходят по-рано от по-младите си роднини на летището, за да могат да се чекират за полета на гише.
За тях онлайн чекингът за някои авиокомпании е недостъпен. Това доказаха сигнал от наши читатели и проверка на “24 часа”. Причината е, че според закона на личните карти за хората, подали заявление над 58 г., в графата валидност пише “безсрочна”. Софтуерът на някои световни авиокомпании обаче изхвърля от електронните си регистри човек, ако в съответната графа не посочи дата и година на валидност на личната си карта. Опитите там да се напише превод на българското “безсрочен” моментално спират чекирането.

Наш репортер се свърза и с чуждестранния офис на известна авиокомпания и оттам любезен служител обясни, че “в този случай човекът трябва да отиде на летището, за да го чекират, не може да ползва услугите им онлайн”. Чужденецът не поясни защо е така, вероятно техният софтуер чете само цифри, а не различава буквите.

“Това отново е дискриминация по възраст”, коментират читателите ни, подали сигнала. Така мъжът или жената с повече житейски опит няма гаранция, че ще седне в самолета заедно с по-младите си роднини или приятели. Той няма и шанс да си резервира по-удобно място - до прозорец или до пътеката в самолета, ако моментното му състояние изисква това.

При положение че на исканата дата за валидност при онлайн регистрацията се напише някакъв месец и година вместо “безсрочен”, хората могат да имат сериозни проблеми, тъй като авиокомпаниите предупреждават, че при попълване на грешни данни може да се стигне до съд.

“Безсрочни лични карти у нас се издават на хората над 58 г.”, коментираха вчера от МВР. “Във всички документи има машинно читаема зона, в която могат да се отбелязват само числа, а не букви".

В някои от по-старите образци на документи за самоличност в машинно читаемата зона пише 2015 г.”, обясниха от МВР. Явно тези числа са причината електронната система да отхвърля документите.

От министерството казват, че са разбрали за проблема миналата година и пратили по пощата разяснителни писма до собствениците, че могат да си подменят документите безплатно, за да нямат проблеми при електронно разчитане на летища, в банки и болници.

При новите образци на лични карти, които са издадени след март 2010 г., подобен проблем няма, твърдят от МВР.

Безсрочни лични карти за възрастни се издават и в други страни от ЕС, но не в много, показа репортерска проверка. В Румъния такъв документ се дава на хора над 55 г., в Словакия при навършване на 60 г., а в Испания - над 70 г.

Очевидно обаче това не е масово за европейските държави, иначе големите авиокомпании щяха да предвидят проблема. Още повече, че в по-богатите държави огромна част от пътниците са на пенсионна възраст.

Има и друга опасност - някои големи авиокомпании вече обявиха, че драстично ограничават директното чекиране на летищата и то ще става само при доказана невъзможност да се направи онлайн. Тогава проблемът ще стане още по-сериозен.

“Все повече авиокомпании искат да минават на онлайн чекиране, за да свиват разходи за заплати на служители”, потвърди вчера и шефът на летище София Христо Щерионов. Той обаче не бе чувал досега за такъв проблем на летището. Машините за чекиране на терминал 2 са собственост на аеропорта и работят също онлайн, но досега такъв казус не е имало. Иначе системите за онлайн чекиране са на авиокомпаниите и трябвало да питаме тях поотделно, посъветва Щерионов.

източник: 24 часа

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision