You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ЩЕ УЛЕСНЯТ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СКИ ЛИФТОВЕ

ЩЕ УЛЕСНЯТ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СКИ ЛИФТОВЕ

Вторник, 12 Май 2015 15:15 Новини туризъм България

Министерството на туризма подготвя законови промени, с които да се стане по-лесно изграждането на ски лифтове и ски съоръжения. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти, в която е участвал и съветникът на министъра в областта на зимния туризъм Марк Жирардели. Министърът уточни, че ще се правят промени в Закона за туризма и в свързаните с проблематиката закони за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи, за горите.

Очаква се до месец промените да са готови.

Николина Ангелкова отбеляза, че България е на едно от последните места по отношение на ски-инфраструктура. Министър Ангелкова съобщи още, че този зимен сезон е бил успешен с ръст от 8,2 на сто по данни на НСИ, с 1,2 милиона туристи и приходи за периода декември - март от 640 млн. лева, което е с над 6 на сто ръст спрямо миналата зима.

Основният ръст на туристи е от Турция - с 30 на сто, което, по думите на министъра, дава основание съвместно с външно министерство да се стартира възможността визовите облекчения да се прилагат целогодишно, а не само за зимата.

Ръст се отчита и на туристи от Италия - около 20 на сто, Германия - десет на сто, Австрия - осем на сто, Гърция - шест на сто, както и от останалите съседни на България държави.

Сред другите проблемни области от бранша са посочили пътната инфраструктура, за което министърът ги е уверил, че това е един от основните приоритети на кабинета.
Поет е бил ангажимент за курорта "Боровец" за увеличаване на мощностите на електропреносната мрежа.

Деловите среди и държавата са се обединили около необходимостта от обща стратегия за маркетинга и предлагането, както и от това всяка година да има слоган за зимната кампания, коментира министърът.

Тя съобщи, че в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 година.

Министърът информира, че съветникът й в областта на зимния туризъм Марк Жирардели е представил на срещата пътната карта по отношение на стратегията за развитието на планинския туризъм, която предстои да бъде завършена до края на годината или в началото на следваща.

източник: БТА

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни