You are here:   Начало Коментар Коментар ПЕТ СЪВЕТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ПРИ ЛАВИНА

ПЕТ СЪВЕТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ПРИ ЛАВИНА

Вторник, 31 Март 2015 17:41 Коментари, анализи, интервюта
Печат ПДФ

Дори и най-знаещите и най-опитните хора са застрашени от лавина в планината, но въпреки това има начини да увеличим шансовете си за оцеляване, ако се случи на нас.

Ето пет съвета, които биха ви помогнали да бъдете в по-голяма безопасност в планината.

 

1. Образовайте се

"Искам да подчертая, че най-добрият начин да оцелеете при лавина е да не попадате в такава. Ако пък това се случи, като цяло просто се надявате на най-доброто", казва Джеф Лейн, планински спасител в центъра за лавини "Връх Вашингтон" в Ню Хемпшир.

Образовайте се с професионален инструктаж за лавини и практикувайте наученото. "Мисля, че опитът наистина е от критично значение. Това е дългосрочен процес, няма как да преминете курс за 2-3 дни и да научите всичко, което трябва, за да се пазите", обяснява Лейн.

Инструкторите могат да ви научат как валежите, вятърът и температурата влияят върху стабилността на снега и как факторите на местността като стръмен наклон, ориентация и скали влияят върху условията за лавини. Ще се научите да копаете ями, да тествате стабилността на снега и видовете маршрути, които трябва да избягвате. Оценката на всички тези рискове могат да ви помогнат да вземете решения, които биха могли да спася живота ви, ако падне лавина.

2. Знайте, че може да се случи и на вас

Около 150 души всяка година намират смъртта си заради лавини. Неприятно голямо число, предвид относително малкия брой хора, които редовно се подвизават в лавиноопасни терени.

90% от тези инциденти са предизвикани от жертвата или някой от компанията на жертвата, а повечето от тези хора са опитни скиори или сноубордисти, които все пак се радват на някаква информираност относно лавините.

Дори и да имате познанията за вземане на правилни решения, това няма да ви помогне, ако не ги приложите.

Условията може да се променят през целия ден, затова и преценките ви трябва да се променят. Бъдете реалисти и бъдете готови да си тръгнете, независимо колко изкушаващ е терена или колко убедителен е някой от компанията ви.

Не бива да подценявате опасността. "Често хората имат фалшиво чувство за сигурност, знаейки, че има ски патрул от другата страна на планината", казва Джеф Лейн.

3. Информирайте се преди да отидете в лавиноопасна местност

Проверката на местната прогноза за лавини е добро начало,  но е само едно парче от пъзела. Обърнете внимание на метеорологичната обстановка и избягвайте терени с повишена опасност от лавини в рамките на 24 часа след буря, донесла 30 см или повече пресен сняг.

Проучете терена, по който се спускате,

например отбележете си дали под вас има чист сняг или и скали, дали трасето минава през дървета, които биха могли да ви убият или да ви счупят кост, ако ви понесе лавина.

4. Екипирайте се

Не се подвизавайте на лавиноопасен терен, дори и "само за едно спускане", ако нямате необходимата екипировка. Носете маяк, сонда и лопата и бъдете наясно как се използват. Уверете се, че и хората около вас знаят как да ги използват, така че да могат да ви намерят при злополука.

Тези инструменти са изпитани и помагат, но и по-модерните съоръжения също помагат да се намали риска от наранявания или смърт. Преносимите системи от въздушни възглавници за лавини са проектирани да държат хората над лавината, а не погребани под нея, което значително увеличава шансовете за оцеляване.

Не забравяйте, че най-основната част от оборудването е каската.

"Фокусът е върху смъртта след задушаване, но това е само едно от лошите последствия. Това оборудване може да помогне да избегнете много сериозни наранявания", обяснява Лейн.

5. Плувайте, копайте, надявайте се на помощ

Отнема само няколко секунди лавината да достигне скорост от 130 км/ч. Ако лошото стане още по-лошо и лавината ви повлече, опитайте се да избягате встрани, сграбчете дърво или "плувайте" усилено, за да се опитате да стоите близо до повърхността, но осъзнайте, че сте в ръцете на огромната сила на лавината.

Когато плъзгането на снега спре, той бързо ще се утаи и ще стане здрав като бетон, така че се опитайте да разчистите снега от лицето си, за да можете да дишате и дръжте едната си ръка нагоре над снега, ако това е възможно.


Ако ви разкопаят в рамките на 15 мин. Имате 90% шанс да оцелеете, ако не сте загинали от някаква травма при падането. След това този процент бързо намалява. Само 20% о погребаните жертви са все още живи след 45 минути, а след два часа много малко оцеляват.

Джеф Лейн подчертава, че дори и онези, които успяват сами да се откопаят, не е сигурно, че ще оцелеят. Често те са отнесени на километри от пътищата и помощта.

Трябва да имате план за евакуация и да бъдете екипирани за зимния преход с топли дрехи, храна, медицински консумативи и други съоръжения, които могат да ви помогнат да оцелеете, докато дойде помощта. "На спасителите може да им отнеме и пет часа, за да стигнат до вас. Термос с топъл шоколад няма да е достатъчен", предупреждава Лейн.

източник: Нешънъл Джиографик   

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL