You are here:   Начало Коментар Коментар СПАС РУСЕВ И ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ИМЕНАТА НА ХОТЕЛИТЕ СИ

СПАС РУСЕВ И ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ИМЕНАТА НА ХОТЕЛИТЕ СИ

Понеделник, 09 Март 2015 15:37 Коментари, анализи, интервюта
Печат ПДФ

Бизнесменът Спас Русев иска да се отърве от веригата "Хилтън" в столичния едноименен хотел, който купи преди две години. Това твърди сайтът TravelNews, позовавайки се на източници от администрацията на комплекса. Русев не бил доволен от веригата, тъй като не му давала достъп до мениджмънта и финансите на хотел "Хилтън-София".Политиката на веригата е, че тя изпраща управители на хотелите по света, като ги върти на ротационен принцип. За целта получава проценти от печалбата на обекта. Реалните собственици не могат да влияят на мениджмънта. Договорът с международната верига "Хилтън" за софийската база е за 20 години, от които изтекоха половината. Ако прекрати договора предсрочно, Спас Русев ще дължи сериозни неустойки. Бизнесменът иска да предоговори условията с "Хилтън" или да вкара нова верига в България. Според служителите в хотела, той искал да работи на франчайзингов принцип с международна компания - само да ползва нейното име, а сам да си ръководи бизнеса, твърди TravelNews. През миналата година гръцката компания, която държи "София хотел Балкан" не поднови договора с "Шератон", която международна верига присъства в България най-отдавна.

Служителите на "Хилтън" говорят още, че Спас Русев иска да сложи ръка върху хотела, тъй като харчовете, които правят, са много големи, а той няма как да ги ограничи. От друга страна взема по-ниски девиденти и няма как да си покрива кредитите за покупката на базата. По думите им трябва да връща към 16 млн. евро на собствениците на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петков. Бизнесменът Русев не беше открит за коментар.

Спас Русев придоби "Хилтън София" през 2013 г. Цената на сделката беше около 45 млн. евро. Преди това той купи и "Радисън блу гранд хотел" срещу Народното събрание. Столичният хотел от международната верига „Хилтън“ бе изваден на пазара през януари 2013 година, като с търсенето на купувачи беше ангажирана голямата консултантска компания Jones Lang LaSalle. Тогава бе обявено, че се приемат оферти за два хотела, собственост на ирландската „Куин груп“ - „Хилтън“ в София и „Шератон“ в полския град Краков. Имотите бяха представени като две от най-добрите инвестиционни възможности в Източна Европа.

Други кандидати за покупка на „Хилтън“ бяха публичното дружество „Фонд за недвижими имоти България“ и Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев.

„Хилтън“ бе открит през 2001 г. Изграден е по проект на парижкото ателие „Рикардо Бофил“ и българските архитекти Лозан Лозанов и Атанас Панов. Първоначално собствениците бяха 4 - френската компания „Сибекс“, „Хилтън интернешънъл“, „Главболгарстрой“ и Столичната община. През 2005-2006 г. „Куин груп“ изкупи всички дялове.

В същото време друг сайт - Big5.bg, твърди за драма и около бившия Японски хотел в София. Според изданието световната хотелска верига "Кемпински" отнема лиценза за ползване на името й и заради това доскорошната топ дестинация в столицата се превръща в обикновен хотел под името "Маринела".

Богатата фамилия Арабаджиеви взе "Кемпински хотел Зографски" от старите собственици миналата есен, а на 18 декември Ветко и съпругата му Маринела официално влязоха във владение чрез компанията си "Виктория груп ВМ", по-късно преименувана на "ВГ".

Историята на хотелската верига "Кемпински" започва през 1872 година, когато ресторантът на Бертолд Кемпински отваря врати в Берлин, а 25 години по-късно е построен и първият хотел от предприемача. Постепенно дейността на компанията се разраства и понастоящем хотели под нейното име посрещат гости в Германия, Франция, Унгария, Русия, Испания, Австралия, Индонезия, Китай и Индия.

източник: БЛИЦ

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL