You are here:   Начало Новини Новини туризъм България САМО БЪЛГАРИЯ С ДВА КУРОРТА В ТОП 10 НА СКИ КЛАСАЦИЯ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА - БАНСКО И БОРОВЕЦ

САМО БЪЛГАРИЯ С ДВА КУРОРТА В ТОП 10 НА СКИ КЛАСАЦИЯ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА - БАНСКО И БОРОВЕЦ

Сряда, 18 Февруари 2015 18:56 Новини туризъм България

Два български ски курорта попадат сред 10-те най-добри в Източна Европа. С материал за тях излезе най-тиражният вестник в Европа “Билд”. Изданието се е обърнало за подборката към туристическа търсачка.

В топ 10 са Банско и Боровец. Акцентът и при двата български курорта са изгодните цени за хората от останалата част на Европа. Банско е отбелязано като мястото с възможност за най-евтината дневна карта. Посочената цена е 10 евро. Толкова излиза картата, включена в туристическите пакети за различни срокове. "24 часа" ви предлага материала на "Билд".

Ски ваканциите в Алпите са ви много скъпи? Намирате Кицбюел и Давос за затихващи курорти с високи цени? Нямате желание да са забавлявате в Ишгл?

Това не е причина да се откажете тотално от зимната почивка. Ето нашия съвет за хората с малък бюджет - пътувайте на Изток.

Полша, Чехия, Сърбия, България и други страни в тази посока не само имат чудесни планини със страхотни писти и добро количество пухкав сняг, но и предлагат всичко това на много изгодни цени.Хотелите и ски картите в Източна Европа са значително по-евтини, отколкото при нас. В българския курорт Банско може да се пускате по пистите само срещу 10 евро на ден, в босненската Яхорина - за 15. В Алпите такива цени са немислими.

Другите разходи при зимната ваканция също са доста по-ниски в сравнение с тези в Германия, Австрия и Швейцария. Проучване показва, че най-малко се плаща в Полша и Чехия - от греяно вино през ресторант до наем за кънки или шейни.

Туристическата търсачка momondo.de подбра 10-те най-добри места в Източна Европа за финансово изгодна ски почивка. “Билд” ви предлага да изберете най-подходящата за вас.

Шпиндлерув Млин (Чех) - ски курортът, където живее планинският дух Рюбецал

- 26 км писти, лифтове и влекове - 17

Идиличният Шпиндлерув Млин е разположен сред заснеженитe върхове на планината Кърконоше. Намира се в прегръдката на долина по горното течение на река Елба, която е наблизо. Разполага с 12 000 легла и е много живописен.

Пистите са удобни и предлагат добри варианти за начинаещи. За напредналите има предизвикателства като дългата 3 км черна писта в местността Свети Петър. Система за изкуствен сняг се грижи за белотата на пистите и когато не вали сняг.
Като биосферен резерват голяма част от планината е под закрилата на ЮНЕСКО. Регионът е познат и със сказанията за брадатия планински дух Рюбецал, който живеел там.

Банско - висок стандарт на ниски цени

- 75 км писти, лифтове и влекове - 14

Банско е ски курорт номер 1 в България. Разполага с общо 75 км писти в планината Пирин. Те се вият около нейния връх Тодорка (2746 м).

До пистите се стига с лифтова линия, която преминава 6 км. Най-дългото спускане от върха надолу е 17 км. Има хотели от известни вериги като “Кемпински”. В последните години в курорта бе инвестирано много. Така той предлага висок стандарт на ниски цени. До Банско се стига само за 2 ч след кацането в София.

С бурния нощен живот в австрийския Ишгл трудно може да се прави сравнение, но и там възможностите не са за подценяване. На разположение на обичащите да се забавляват са баровете Happy и Euphoria или дискотеката The Club, които работят до утринните часове.

Яхорина (БиХ) - спорт в планината, културен живот в града

- 25 км писти, лифтове и влекове - 8

Яхорина се намира в Динарските Алпи на Босна само на половин час с кола от Сараево. Така скиорите могат да съчетаят карането с посещение на столицата или направо да си намерят място за спане там.

Широките, добре обработени писти вдъхновяват дори експертите в спусканията в търсенето на международен стандарт за зимен спорт. В Яхорина се проведе дамският слалом от олимпийските игри през 1984 г.

Тъй като много писти са близо до края на горите, спускайки се, туристите минават покрай чудесни борови дървета по пътя надолу. За пистите, които са общо 21 км, се плаща 15 евро за дневна карта.

Бялка Татранска (Пол) - местен колорит в "Перлата на Татрите"

- 17 км писти, лифтове и влекове - 19

Който няма желание да се сблъска с тълпите в най-големия и най-известен полски курорт Закопане, трябва само да се премести на 20 км от него. Там се намира живописното село и ски курорт Бялка Татранска. Както подсказва името, той се намира в Татрите на границата със Словакия. Планинската верига принадлежи към Западните Карпати.
С широките си разнородни писти курортът е идеален както за начинаещи, така и за тези, които искат да усъвършенстват уменията си.

Почиващите ще намерят тук местен колорит, традициите носии и музика са поддържани със старание. В Бялка Татранска може да се насладите на прочутото пушено сирене с червена боровинка ошчипек.

Ясна/Чопок (Слвк) - място за приключения за майсторите на зимните спортове

- 46 км писти, лифтове и влекове - 26

То също се намира в Татрите, но на словашка територия, закътано в Демановската долина. На туристите тук се предлага фантастична планинска програма на отлично подготвени писти. Покрай тях страстните любители на различни разновидности ски могат да практикуват спускане по дълбок сняг.

Има 8 фрирайд зони с наклон до 45 градуса, а вечерно време може да се кара и на светлини. За любителите на традиционните ски идеална е дългата 4 км синя писта, която удобно ги отвежда в долината.

Кранска гора (Слвн) - спокойствие на ъгъла между 3 държави

- 20 км писти, лифтове и влекове - 21

Спокойният курорт Кранска гора с гъсти борови гори се намира в Юлийските Алпи в Северна Словения в близост до границите с Австрия и Италия.

Общо 20 км писти свързват селата Витранц, Подкорен и Планица. Половината от пистите не са с голям наклон. На черната край Подкорен обаче трябва да се пускат само опитни скиори. За феновете на ски бягането има трасета с обща дължина 40 км.

Попова шапка (Мак) - селска романтика с обиколки сред природата

- 10 км писти, лифтове и влекове - 10

В подножието на върховете на Динарските планини е разположен най-важният курорт на Македония. Той все още не е придобил голяма международна известност и затова по уличките на заспалото село е изключително спокойно.

Тук ще намерите запазилите старата си атмосфера ханове, изпълнени с романтика, както и дървени къщурки сред природата, наричани конак. Те се предлагат на туристите.
Характерни за курорта са обиколките сред девствената природа със специално направени за преход през сняг превозни средства.

Капаоник (Сър) - стръмно изкачване за спускане

- 52 км писти, лифтове и влекове - 24

Писти, започващи от 2000 м надморска височина, ще намерят скиорите в сръбския курорт Капаоник в Динарските планини. Два 6-седалкови лифта и нова система за изкуствен сняг вдигнаха неговото ниво много през последните години. Само със 100 евро за 6-дневна карта курортът все още е изключително изгоден за каране. Една от пистите е осветена през нощта. За малчуганите е направена ски детска градина.

Буковел (Укр) - бум на писти в приказна страна

- 48 км писти, лифтове и влекове - 22

Буковел, изглежда, все едно е излязъл от украинска зимна приказка. Малки дървени хижички с остри покриви са характерни за заобиколения от огромни борове курорт.
Мястото в Украинските Карпати се развива скоростно. Само през миналата година са построени 7 нови седалкови лифта, с което общият им брой стига 22. Районът с пистите постоянно се разширява, като се планира те да достигнат 278 км.

Боровец - много сняг за малко стотинки

- 48 км писти, лифтове и влекове - 22

Дължината на пистите прави Боровец един от най-големите ски курорти на България. Зимата е мека, но с много сняг и предлага чудесни условия срещу съвсем поносими разходи. Боровец е много популярен сред руснаци и англичани. Много е подходящ за сноубордистите.

Ваканция в Боровец може да се съчетае и с посещение на намиращата се на 72 км столица София.

източник: 24 часа

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни