You are here:   Начало Новини Новини туризъм България КАНИМ ГМУРКАЧИ НА ТУРОВЕ ОТ КАЛИАКРА ДО КОНСТАНЦА

КАНИМ ГМУРКАЧИ НА ТУРОВЕ ОТ КАЛИАКРА ДО КОНСТАНЦА

Понеделник, 16 Февруари 2015 19:47 Новини туризъм България

Трансгранични подводни турове ще рекламират България и Румъния като нови дестинации за популярния по света и скъп подводен туризъм. Експерти от Института по океанология при БАН са изследвали морското дъно между носовете Сиврибурун и Калиакра и са намерили 8 неоткрити досега потънали дървени кораба с дължина от 15 до 40 м, круширали край българския бряг през 19-20 век.

Тепърва океанолозите ще изследват още 77 находки, фиксирани с американската миниподводница на института. Проучването бе извършено в рамките на проект HERAS за изследване на подводното археологическо наследство в черноморския шелф, обясни директорът на института проф. Атанас Палазов. Партньори в HERAS са научен институт от Букурещ, музеи в Каварна и Констанца и румънското подводно-изследователско общество.

На румънска територия по дъното били намерени останки от десетина кораба. Всички находки в двете страни ще бъдат класифицирани и разрешените за достъп ще влязат в подводни туристически маршрути. До потъналите бойни кораби гмуркачи няма да се допускат, тъй като се считат за военни гробища, обясни проф. Палазов.
Най-добре запазени са останките, потънали на по-голяма дълбочина, а круширалите близо до брега се унищожават от тралове и ударите на вълните. Според професора с бъдещите подводни турове със сигурност ще спечелим богати гости, тъй като само оборудването за подобно хоби тръгва от 2000 лв. и стига над 10 000 евро. В маршрутите ще има обекти за всеки гмуркач - и за любители, спускащи се от 25 до 40 м, и за технически водолази, изследващи дъното на дълбочина от 100 м.

Проектът HERAS струва 1,411 млн. евро и се финансира от ЕС и правителствата на България и Румъния.

източник: Труд

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни