You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ОХРАНЯВАТ БАНСКО С ПОЛИЦАИ ОТ ТРИ НАЦИОНАЛНОСТИ

ОХРАНЯВАТ БАНСКО С ПОЛИЦАИ ОТ ТРИ НАЦИОНАЛНОСТИ

Събота, 20 Декември 2014 16:04 Новини туризъм България

По двама полицаи от Гърция и Румъния започнаха дежурства на пистите над курорта Банско в понеделник. Мерките за сигурност бяха представени на пресконференция, на която присъстваха полицейски началници от България и двете ни съседни държави. Чуждите сили на реда съвместно с българските си колеги ще осъществяват патрулно - постова дейност за опазване на обществения ред и сигурността на туристите през зимния туристически сезон в курортния град.

От сезон 2011-2012 г. гръцки и румънски полицаи работят през зимния сезон в Банско. Заедно с нашите униформени те показаха, че може да съществува интернационална полиция. Благодарение на техния труд и професионализъм се отчитат много добри резултати от съвместната работа на нашите и чуждите полицейски служители, стана ясно от пресконференцията. За изминалия сезон няма нито една открадната кола в Банско,регистрира се 50 % спад на извършените престъпления спрямо чужди граждани. През 2012 - 2013 е имало 50 престъпления срещу чуждeнци, а през 2013-2014 г. са регистрирани само 23. Те изпълняват изискванията и на нашето вътрешно министерство, и на румънското, и на гръцкото. Най-важното е, че осигуряват безопасността на туристите, тъй като броят им непрекъснато расте, показва статистиката.

Агент Юлиан Флъкъу е полицейски служител от Румъния, участващ в първата смяна на съвместните патрули в Банско, владее български език. Колегата му Еуджен Костанда също говори български език. Помощник-сержант Константинос Дукас от южната ни съседка пък говори английски език.

Гръцките и румънските полицейски служители ще работят в Банско от 15 декември тази година до празника на жената - 8 март 2015 г.,разпределени на смени. Полицаите от нашата съседка ще бъдат в четири смени от по три седмици, а румънските – в три смени с продължителност от по четири седмици. Във всяка от съответните смени ще има по двама гръцки и двама румънски служители. Гръцките служители са разпределени така, че във всяка смяна да има по един полицай, който знае български език и един с английски език. Всички румънски служители говорят български. Чуждите полицейски служители работят приоритетно с граждани на своята държава и подпомагат комуникацията им с местните полицейски органи.

Община Банско заплаща престоя на допълнителни екипи от полицейски служители, за да осигури безопасността на жителите и гостите на града, както и опазване на обществения ред, заяви кметът Георги Икономов. Той уточни, че от понеделник в града започват работа 14 полицейски служители, между които и четиримата чужди полицаи. „В периода на Световната купа по ски за жени през 2014-15 г., който е на 28 февруари и 1 март, ще има допълнително 10 полицейски служители, които да опазват обществения ред, тъй като тогава се очакват много гости", уточни градоначалникът. С радост мога да кажа, че миналият сезон, както и сега на 8-ми декември празниците преминаха спокойно, със съвсем малки инциденти, което говори за добрата организация на полицията за опазването на обществения ред, увери кметът на Банско.

източник: standartnews.com

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Най-популярни