You are here:   Начало Туризъм България АХ, ТОЗИ ЕЛЕНСКИ БАЛКАН

АХ, ТОЗИ ЕЛЕНСКИ БАЛКАН

Ако имате на разположение няколко почивни дни, със сигурност си мечтаете да избягате от големия град. Иска ви се да подишате чист въздух, да се насладите на вкусни планински гозби, да опознаете старинни възрожденски кътчета. Има едно място, което предлага всичко това – Еленският балкан. Тук ще ви посрещнат гостоприемни стопани, ще вкусите старопланински деликатеси, ще се насладите на уюта на 150 годишни реставрирани къщи, които обаче още пазят ревниво своите тайни от миналото. Навсякаде ухае на дърво, конски впрягове и стари реставрирани къщи – новото лице на Еленския Балкан.

Гъста зеленина е обвила околностите през прохладното лято, а зимата спуска своята снежна галеща сетивата пелена и прегръща Балкана. Който веднъж попадне на това райско балканско кътче, ще стъпи и втори и трети път. Туристите тук са глезени с какво ли не – от точена баница със сирене, приготвена от домашно мляко, месце на пещ и в гърне, пресни салатки екологично чисти.

Безброй пенливи рекички прорязват Еленския Балкан. За удобството на туристите има масички и столове, иззидани са и огнища за тези, които желаят сами да приготвят вкусен обяд под тежките сенки на вековни дървета. А заклетите риболовци ще се зарадват на балканската мрена и кефала.

Град Елена е пропит с история. Основан е преди падането на България под Турско робство. Споменава се в турски документ от 1430 година. През XVIII – XIX век се издига като голям занаятчийски, търговски и просветен център. Елена е живописно градче с неправилна улична форма. Запазени са 129 сгради от Възрождението. Жилищната архитектура притежава особеностите на старопланинската къща с дървен етаж и каменно приземие. Къщите са развити на 2 или 3 етажа. През 1784 година Дойно Граматик прави препис на Паисиевата история – т.нар. Еленски препис. Тук се намира и къщата-музей на Иларион Макариополски, както и неговия бюст-паметник. През 1871 година В. Левски основава революционен комитет. Еленчани участват във Велчовата завера 1835 година, в Търновското възстание 1862 година. По време на Руско-турската освободителна война градът е опожарен от турците. След Освобождението Елена постепенно запада.

В съседство с Даскаловницата, в която е поместена музейната експозиция „История на град Елена” е малката черква „Св. Никола”, паметник на културата съществувала още в края на XVI век. В черквата изографисана изцяло от Давидни Яков, са запазени, ценни стенописи, дърворезба, икони.

Съхранените с векове местни традиции и обичаи великолепно се съчетават с модерните напоследък екомаршрути, селски туризъм и пр. Като всяко кътче пропито с дълбока биография и Елена пази митове и легенди. Една от легендите е пред самия вход на Еленска река. Ханче „Боаза” и неговата 150 годишна история са влезли в литературата с огнището си, край, което са се застоявали Емилиан Станев, Йордан Радичков.

Поп Тодор, служещ в храма „Успение Богородично” не спира да разказва на преминаващите любопитни туристически погледи тайната на приготвянето на прочутия еленски бут. Това е най-прочутия местен деликатес, затова си има майсторлък при приготвянето му. Бутът свински, не от елен, престоява 40 дни в каца със сол, после се овалва в подправки по желание и се окачва да съхне на вътрешните стълби на местните къщи.

Е какво по-голямо доказателство от това, следващата ви еко почивка да е именно в Еленския Балкан! Почувствайте, усетете зеления пулс на планината!

Автор: Валерия Жечева

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОБЕРАМЕРГАУ - "СТРАСТТА" И ОЩЕ МНОГО ИЗНЕНАДИ!

Красивото селце, разположено в подножието на Баварските Алпи, със скромните си 5 000 жители, ни изненадва с многото запазени традиции. Почти всяка къща в Оберамергау е изрисувана по стар метод и всъщност представлява... продължава>