You are here:   Начало Новини Любопитно! МЕТЕОРЕН ДЪЖД, С ДО 200 ПАДАЩИ ЗВЕЗДИ НА ЧАС, ЩЕ ВИДИМ ТАЗИ НОЩ

МЕТЕОРЕН ДЪЖД, С ДО 200 ПАДАЩИ ЗВЕЗДИ НА ЧАС, ЩЕ ВИДИМ ТАЗИ НОЩ

Петък, 23 Май 2014 17:35 Любопитно!

Метеорен дъжд, с до 200 падащи звезди на час, ще може да се наблюдава тази нощ. Това каза  директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен”, Никола Петров. По думите му, тази комета е открита в началото на 2004 г. и за първи път ще се наблюдава от нея този метеорен поток, който е нов за астрономите.

Кометата 209 Р от проекта Линиър, който има период на обикаляне около 5 години и пресича и земната орбита, вече до голяма степен се е разпаднала заради дългото си и продължително обикаляне около Слънцето, обясни астрономът.


За първи път сега обаче Земята навлиза в една много гъста област от траекторията на кометата, където са останали частици от нейното разпадане. Това ще предизвика нов, много силен метеорен поток, който ще може да бъде наблюдаван рано сутринта на 24 май.


Максимумът се очаква да бъде между 3.00 и 5.00 часа сутринта. Петров посочи, че много хора смятат, че това до голяма степен ще се повтори и на 25 сутринта и тогава също ще има метеорен поток, но максимумът е в събота сутринта.

Очакваното число на метеорите за момента е до 200 метеора на час, което не е малко.

„Смята се, че в самия максимум, тоест когато преминем през ядрото на този прах от частици, може би ще достигне до 1000 на час, което е метеорен дъжд, но това няма да може да се наблюдава от България, защото този абсолютен максимум ще е в светлата част на деня на 24 май”, поясни астрономът.

Абсолютният максимум ще може да се наблюдава от Западна Европа или Източните части на Северна Америка. Въпреки това и 200 метеора на час е все пак добро метеорно шоу, което ще може да се види, каза още Никола Петров.

източник: Фокус

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни