You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ДЪРЖАВНИ СПАСИТЕЛИ ЗА ПЛАЖОВЕТЕ БЕЗ СТОПАНИ

ДЪРЖАВНИ СПАСИТЕЛИ ЗА ПЛАЖОВЕТЕ БЕЗ СТОПАНИ

Понеделник, 19 Май 2014 17:18 Новини туризъм България

За първи път този сезон държавата ще обслужва пилотно някои от плажовете без стопани. Това съобщи областният управител на Добрич Недко Марчев. Тя ще осигури спасители и медицинско обслужване, както и всичко необходимо, за да може плажът да е действащ. Все още не е ясно колко точно плажове ще бъдат обгрижвани с държавни пари.

„От нас като областни управители се иска да се справим с информацията. По тази причина не се ангажирам с конкретни имена на плажовете, защото не знам какво ще ми подадат кметовете на общините”, коментира Недко Марчев. Промените в Закона за Черноморието и частта, касаеща плажовете, влизат в сила от тази есен. Затова

всички изтекли договори на концесионери се подновяват само за една година уточни градоначалникът.

Официално назначена комисия прави оглед на всички плажове по Черноморието и изготвя подробни карти. Има се предвид искането за парцелиране на най-дългата плажна ивица – тази край Шабла, която всяка година остава без стопани. След началото на всеки сезон половината от плажовете по Добруджанското Черноморие остават неохраняеми. Концесионери в Кранево пък поставиха остро проблема с изядения от морето пясък в продължение на вече три години и свиване на плажната територия и поискаха намаляване на концесионната такса.

Все още няма яснота кои плажове във Варна и региона ще останат това лято без концесионери и неохраняеми. Досега успешно са приключили само 2 от общо 7 обявени конкурса за даване на плажни ивици под наем - „Кабакум-Централен 2” и „Чайка-Север”. Mиналата седмица във вторник бяха обявени отново търгове за плажовете „Чайка-Юг”, „Фичоза”, „Шкорпиловци-Север” и „Бяла - Централен 5” и се събират оферти на кандидати.

На територията на Варненска област има общо 37 плажни ивици, като през последните години традиционно  около 15 остават неохраняеми. Сред тях са и предпочитаните от варненци „Паша дере” и „Карадере”.

източник: Монитор

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни